2014 12 Foto Stalin

Astăzi este 30 decembrie, adică o zi în care comuniștii și simpatizanții lor aniversează nașterea Republicii Populare Române, o realizare integral sovietică. Sau, după cum se striga într-una din lozincile vremii, fabricate în atelierul de rime și cimilituri de la fostul Comitet Central: „Stalin și poporul rus, libertate ne-au adus !” Este drept că mai există și (puțini) monarhiști care în aceeași zi comemorează sfârșitul democrației în România. Surprinzător sau nu, dar iată cum două păreri fundamental diferite coexistă printre cetățenii aceleiași țări, cu referire la același eveniment !

Iată de ce, cred că ziua de azi ar fi un bun prilej de reflexie pentru toată lumea, mai ales dacă ne-am propune să asimilăm înțelesul loviturilor de stat. Nu de alta, dar încă există oameni care cred că în 2012, s-a petrecut o lovitură de stat împotriva Băsescului, în timp ce în 1947, s-a desfășurat o acțiune populară, susținută de popor.

Ca să nu fiu greșit înțeles, voi exprima două păreri:

Prima: în decembrie 1947 a avut loc o lovitură de stat susținută de o putere străină, respectiv URSS. Aceștia nu au ezitat să impună şi în România un model propriu de organizare al statului, începând cu naționalizarea întreprinderilor private, cooperativizarea proprietății țărănești și confiscarea tuturor celorlalte proprietăți, ajungând în cele din urmă la constituirea unui organism menit să simuleze reprezentarea poporului (Marea Adunare Națională) până la Comitete de Partid în toate întreprinderile.

Cea de a doua părere: în iunie 2012 s-a consumat o tentativă de suspendare a președintelui Băsescu. Oricât de mult le place băsiștilor să susțină această idee, evenimentele din 2012 nu pot fi caracterizate a fi fost o lovitură de stat. Desigur, acţiunea anti-băsistă nu a reușit și cel mai probabil motiv este că actorii politici ai evenimentului nu au avut curajul de a duce la bun sfârșit o treabă începută, chiar dacă beneficiau de o evidentă susținere populară.

Citește șiCât timp vom mai accepta minciuna ? – un articol din decembrie 2010