Blog 2015 01 23Nu am urmărit interviul oferit de Iohannis. În schimb, am citit despre cele câteva teme lansate în discuție. Evident, corupția este cea mai importantă, iar Iohannis s-a exprimat a fi un susținător al luptei împotriva acesteia. Dar asta era o atitudine previzibilă.

Mai ciudat mi s-a părut că îl dorește pe Cătălin Predoiu premier și PNL ca partid de guvernare, deoarece – zice președintele – doar cu acest partid poate să lucreze pentru a pune în practică viziunea sa pe 10 ani. Las la o parte că o astfel de atitudine seamănă suspect de tare cu demersul lui Băsescu din 2004 când a nu s-a mulțumit doar cu câștigarea Primăriei și a vrut să aibă majoritate și în Consiliul General al Capitalei. Ce s-a mai întâmplat atunci știm și nu Bucureștiul este în același haos ca întodeauna.

Revenind la dl. Iohannis, atitudinea sa ne lasă să înțelegem că nu a ieșit din tiparul politic impus la sediul de partid și că deocamdată nu a devenit președintele tuturor românilor. Încă mai este președintele unei selecționate PNL-PDL față de care se simte dator, că doar l-au ajutat să câștige alegerile. Necazul este că o astfel de atitudine nu aduce nimic nou în peisajul politic românesc … Nu aș vrea să uităm că atât Ion Iliescu cât și Traian Băsescu au fost legați prin fire văzute și nevăzute de partidele lor de suflet. Amândoi au reprezentat succese de partid, dar în egală măsură, eșecuri pentru România. M-ar fi bucurat o schimbare, mai ales că exemplele precedente ar trebui să vorbească de la sine. Dar mai este timp pentru ca Iohannis să fie altfel, așa cum el însuși a promis.

Pe de altă parte, această situație mai dovedește încă un lucru și anume că schimbarea duratei mandatului prezidențial de la patru la cinci ani a fost o greșeală: parlamentul și guvernul vor fi mereu în contratimp cu președintele, fiind aleși în realități electorale diferite. Iar dacă Iohannis nu va reuși să-l determine pe Ponta să renunțe la conducerea guvernului pentru a-l înlocui cu favoritul său Predoiu, poporul român va pierde din nou aproape doi ani până când schimbarea se va face pe cale naturală, prin alegeri.