2015 03 Horia GeorgescuHoria Georgescu este un demnitar, șeful unei instituții înființate de stat pentru a supraveghea integritatea altor demnitari – Agenția Națională de Integritate. Poziția deținută nu l-a împiedicat să lucreze pentru a obține avantaje materiale pentru el și pentru alte persoane selectate după criterii obscure.

2015 03 Alina BicaLa fel, Alina Bica era șefa unei instituții înființate de (același) stat pentru a combate și diminua criminalitatea organizată – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și de Terorism. Totuși, ea făcea parte integrantă tocmai din corupția organizată pe care ar fi trebuit să o combată.

Sunt doar două exemple, dar care se alătură altora. Nota generală este că oameni aflați în funcții de maximă importanță (miniștri, secretari de stat, președinți de consilii județene, primari, etc.) se folosesc de funcțiile deținute, nu pentru a schimba țara noastră sau orașul lor în bine (așa cum au promis la investire), ci pentru a-și racorda afacerile la bugetul public, pentru a vinde favoruri, pentru a lua șpagă.

Să fie clar, acești oameni nu apar din neant. Dimpotrivă, sunt rodul unui proces de selecție legiferat și care funcționează cu suportul altor instituții de prim rang ale statului: parlamentul, guvernul, președinția, etc. Horia Georgescu a ajuns președintele ANI după ce a fost numit de Senatul României, în urma unui concurs susținut în fața Consiliului Național de Integritate. La rândul ei, Alina Bică a devenit procurorul șef al DIICOT fiind susținută de guvern și numită de președinte.

Și totuși, aceste mecanisme ale democrației nu funcționează, după cum se vede …

Cred că sunt dovezi cât se poate de clare că în aceste condiții, statul român nu mai poate rezista prea mult timp. Este ca un bolnav ale cărui organe au fost năpădite de infecție iar sistemul imunitar nu mai face față. Ba chiar mai mult, s-a aliat cu infecția și în loc să producă anticorpii, produce chiar virușii, contribuind astfel la agravarea bolii.

Cel mai grav lucru este că degradarea statului se desfășoară în văzul tuturor: cetățeni, partide politice, societate civilă, instituții. Cu toate acestea, nimeni nu are curajul să reacționeze, cel mai probabil din cauza împâsliturii de interese transpartinice care domină actuala Românie. Până și președintele României se limitează la exprimarea unor păreri incolore și insipide folosind comunicate de presă, deși rolul său, consfințit prin Constituție, este de a veghea la buna funcționare a statului și de a media între puterile acestuia.