Probabil că din amândouă câte puțin.

Dar să explicăm folosind și fotografii, ca să ne înțelegem mai ușor.

Alina Gorghiu, co-președintele noului PNL, publică pe pagina proprie de Facebook o fotografie de la evenimentul aniversar petrecut la Opera Română. V-o ofer spre examinare, mai jos.

2015 05 Foto Opera 01Până aici nimic spectaculos, mai toată lumea face asta. Nu-i spectaculos nici măcar faptul că distinsa jună a ocupat o poziție bună, între președintele țării Klaus Iohannis și celălalt co-președinte al partidului, Vasile Blaga. Cum s-ar zice, între două nu te plouă, mai ales că tot rândul întâi radiază de mulțumire, respect reciproc, grijă pentru viitorul țării și alte sentimente majore.

Dar stai ! De fapt fotografia Alinei a fost un pic aranjată …

De câteva ore, pe net a început să circule originalul fotografiei de care a dispus doamna Alina Gorghiu și fără să fim experți, constatăm unele diferențe ! V-o ofer și pe aceasta, mai jos.

2015 05 Foto Opera 02După cum se vede, în această fotografie apare și fostul președinte PNL, Crin Antonescu !

Cum Alinuța și-a pus poza doar cu Iohannis și cu Blaga (evident, Quintus nu contează fiind lăsat acolo doar pentru impresie artistică) rezultă fără niciun dubiu că la atelierul de imagine al noului PNL, fotografia originală a fost un pic ajustată (sau cropată, cum zic fotografii) cu scopul evident de a-l scoate pe Crin Antonescu din imagine.

Metoda nu este nouă, se folosea și pe vremea lui Ceaușescu deși tehnologia nu era atât de dezvoltată. Ba o mai foloseau și căsătoriții dacă se certau: rupeau căsătoria, împărțeau perinile și electrocasnicele, apoi rupeau și fotografiile de la nuntă, să rămână fiecare cu ceva.

UPDATE:

Observ că s-au înfierbântat lucururile, ba unii mai slabi de minte cred că m-am folosit de prima fotografie și am trucat-o pe cea de a doua. Ca să nu mai existe comentarii pe subiect voi face o adăugire:

Da, fotografiile sunt diferite în sensul că reprezintă două cadre diferite. Dar evenimentul este același. Probabil că fotograful a fost unul singur şi folosind acelaşi aparat de fotografiat a luat imagini succesive. Nu mă îndoiesc că originalul fotografiei folosite de Alinuța îl includea și pe Crin Antonescu.

În concluzie: întrebarea din titlu rămâne.