2015 06 parlamentS-a votat legea care va modifica statutul deputaților și senatorilor, deci viitorii foști parlamentari vor avea dreptul la pensii speciale. Acum, după ce Parlamentul şi-a făcut treaba și înainte ca legea să ajungă la Iohannis pentru promulgare, se cuvine să facem și câteva observații, bazate pe cifre.

În primul rând, inițiativa aparține unui grup de 256 de parlamentari din totalul 555 (alcătuit din 168 de senatori și 387 de deputați). Asta înseamnă că 46 % din Parlamentul României a sprijinit în mod direct propunerile de mărire a pensiilor. Dacă ne gândim că mulți dintre parlamentari nu au semnat deşi erau de acord cu inițiativa, putem spune că acordarea de pensii speciale s-a bucurat de o susținere fără precedent.

În al doilea rând, citind lista semnatarilor, observăm că 143 au fost de la PSD, încă 34 de la UNPR, 22 de la PNL, 14 de la UDMR și 12 de la PC-PLR. Până la total, alți 31 de parlamentari provin de la grupul minorităţilor şi de la parlamentarii independenţi (adică cei intraţi în parlament pe lista vreunui partid, dar care au renunțat la apartenență politică). Pentru culoare, printre semnatari există și un deputat PMP ! Și de aici, deducem că toate grupurile parlamentare au sprijinit, fiecare după puterea sa, inițiativa de mărire a pensiilor parlamentarilor.

În fine, votul parlamentarilor a fost edificator. La votul final, s-au prezentat 427 de parlamentari din 555, consemnându-se în acest fel o prezență de aproape 80 %, cifră care confirmă interesul corpului legiuitor pentru ca această lege să fie adoptată. Mai mult, ignorând punctul de vedere exprimat de guvern, o majoritate covârșitoare de 303 parlamentari a exprimat voturi „pentru”, spre deosebire de 124 de parlamentari care au votat „împotrivă”.

Prin urmare, au existat cel puţin 50 de parlamentari care nu au avut curajul de a se expune oprobiului public semnând legea, dar au votat-o la adăpostul unui anonimat relativ.

Un singur lucru nu înţeleg: cei care au început mandatul în parlament dar l-au terminat în puşcărie, beneficiază de aceleaşi prevederi ? Sau pensia de parlamentar va fi ajustată proporțional cu timpul petrecut în parlament ?