Programul PNL

Printre bravele măsuri cuprinse în documentul programatic Economia Liberala s-a găsit și scăderea TVA-ului. (Desigur, broșura este o însăilătură lucrată pe picior , dar tema reducerii taxelor și impozitelor este prezentă).

Faptul că la mai puțin de un an de la promovarea lor în spațiul public, aceleași idei sunt retrase, reprezintă un mare semn de întrebare: De ce ?

Explicațiile oficiale oferite de Iohannis nu sunt mulțumitoare. Nu sunt doar incoerente ci și foarte diferite în literă și înțelesuri de atitudinea – să-i spunem – oficială.

Încerc și eu câteva explicații, deși sunt de acord că sunt incomplete. Dar poate mă mai ajută și alții …

Deci:

  • Politicianism: nu contează ce-i bun pentru întreprinzătorii români și pentru plătitorii de taxe, contează că partidul său, în frunte cu prim-ministrul său din guvernul său, este împotriva acestor legi, deci împotrivă devine și Iohannis, că doar este președintele lor.
  • Neștiință: Iohannis nu înțelege cum funcționează economia și nici statul. De frică și din incompetență se opune în mod natural schimbărilor, oricare ar fi ele.
  • Subordonare: Reducerea taxelor în România incomodează interesele cuiva, deci unuia din factorii de putere (respectiv președintelui) i se comandă împiedicarea aplicării legii promovate de Parlament.

Sigur, în afara acestor teorii, mai poate exista o variantă:

  • Ghinion: reducerile de taxe și impozite, deși incluse în programul lui Iohannis, și-au găsit locul doar în pagina 13 a broșurii.

Mai sunt și alte explicații ?

Sursa foto: Programul Economia Liberală, pagina 13 (cu ghinion).