2015 07 Ce bem

Cu ceva timp în urmă, pe sub nasul poporului a trecut aproape neobservată știrea că un copil de trei luni dintr-un sat de lângă Galați a murit. Cauza ? Din ce spuneau medicii, ar fi fost vorba de o intoxicație cu nitriți, cauzată de consumul de apă din fântâna casei.

Dacă asta se întâmplă în celălalt capăt de țară, să vedem ce se întâmplă în județul Dolj.

Ei bine, din totalul celor 111 localități, în 22 dintre ele, apa nu este potabilă datorită prezenței de clor, nitrați, amoniu, azotați, etc. în valori peste limitele admise. Localitățile în cauză sunt: Amărăştii de Jos, Argetoaia, Bistreţ, Bucovăţ, Catane, Caraula, Cetate, Cioroiaşi, Dioşti, Drănic, Gherceşti, Vârvoru de Jos, Leu, Moţăţei, Pieleşti, Podari, Rast, Sadova, Secu, Teasc, Teslui, Ţuglui.

Pe de altă parte, mai există alte 16 localități în care apa ar fi în regulă, dar întrucât autoritățile locale nu au făcut demersurile pentru re-autorizarea anuală a rețelei, consumul de apă nu are viza sanitară.

Acestea sunt: Bârca, Cioroiaşi, Caraula, Ghindeni, Gighera, Goicea, Goieşti, Ghidici, Izvoare, Greceşti, Murgaşi Perişor, Secu, Seaca de Pădure, Urzicuţa, Verbiţa.

Prin urmare, în plină caniculă, populația din 38 de localități din județ are o mare problemă: nu dispune de apă.

Nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă cu udatul grădinilor, mai ales că o într-o bună parte din aceste localități, economia locală se bazează pe producție de fructe și de legume care merg în piețele din Craiova. Sau ce se întâmplă cu adăpatul animalelor, la rândul lor aflate într-o mare suferință ?

Cel mai grav lucru mi se pare că autoritățile se mărginesc să constate situații anormale în timp ce explicații de fond întârzie să apară.

Și totuși, de ce solul este atât de infectat ? Cum justifică autoritățile sutele de milioane de euro cheltuite pentru alimentări cu apă ? Și mai ales, care este dimensiunea reală a dezastrului ecologic din pânza de apă ?