2015 09 09 Refugiati

Președintele Iohannis a avut o poziție foarte bună atunci când a explicat că România poate primi exact 1.785 de refugiați. Cifra m-a dus cu gândul la anul răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan, dar pe vremea aia migrația și refugiații nu erau noțiuni definite. Se întâmplau, pur și simplu.

Revenind în vremurile noastre, m-am bucurat pentru că – prima oară de când este în funcție – Iohannis a dat un semnal bun, echilibrat. M-am bucurat mai ales că în isteria asta generală, omul nostru își păstrează mintea limpede și după ce a socotit ce posibilități există, a ajuns și la concluzia potrivită, respectiv cea anunțată în conferința de presă.

Însă ieri, ce să vezi ? A început un fel de întrecere socialistă, sau un fel de daciadă de toamnă. Tot felul de instituții de învățământ se grăbeau să anunțe, fie că pot primi refugiați – de exemplu Universitatea București, facultatea de Fizică de la Măgurele, fie că nu pot primi refugiați – de exemplu inspectoratele școlare din țară.

Mă întreb atunci, de unde provine cifra avansată de dl. Iohannis ? Și dacă cifra este rezultatul unei analize făcută profesional (ceea ce nu mă îndoiesc) atunci de ce se mai trezesc vorbind și alte instituții ? Cine mai face și alte calcule și de ce ? Vrea cineva să sugereze că „doar” 1.785 de refugiați nu sunt destui și că cifra poate fi suplimentată ?