2015 10 10 Penitenciarul Pelendava II

Nu-i nici-o aluzie, iată de ce:

la Craiova este în plină desfășurare un festival … antic, care se numește Festivalul Pelendava. Prima ciudățenie este că acest așa-zis festival a ajuns acum la cea de a treia ediție. La prima manifestare, am crezut că-i o încercare nevinovată de a atrage vizibilitate pentru oraș. La cea de a doua, m-am gândit că primăria dispune de bani prea mulți bani și nu știe cum să-i cheltuiască. Dar iată că începe și cea de a treia ediție, ceea ce demonstrează că nu avem de-a face cu niște biete greșeli ci dimpotrivă, cu rele intenții.

Cea de a doua ciudățenie este că din motive inexplicabile (sau aflată într-o acută criză de inspirație), primăria orașului a dat festivalului numele penitenciarului de maximă siguranță aflat chiar lângă Craiova. Poza de mai sus ne oferă o frumoasă priveliște cu poarta Pelendavei.

Dar să revenim:

Cică festivalul este antic. Fraților, dar Craiova nu are nicio legătură cu antichitatea ! Denumirea orașului provine cel mai probabil din evul mediu, când prin zonă s-au perindat și populații slave, iar acestea având ca lider craiul, s-a ajuns ușor la Craiova – reședință a crailor. Desigur, există și alte variante (una dintre ele propusă chiar de Bogdan Petriceicu Hașdeu) dar toate sunt de acord că orașul a început să se formeze în perioada următoare sfârșitului primului mileniu.

Apoi denumirea festivalului, Pelendava !

Pelendava ? Eram elev de școală, când Ceaușescu începuse să simtă nevoia de a fi cât mai geto-dac. Pe atunci, între două filme istorice cu scenariul confecționat la indicațiile partidului și regia lui Sergiu Nicolaescu se organizau diferite serbări de sorginte naționalist-comunistă. Unele dintre ele, erau dedicate schimbării numele orașelor. Cel mai cunoscut caz este Cluj, care după 1975 a devenit Cluj Napoca. La rândul său, Craiova trebuia să devină Pelendava așa că s-a adus în discuție o veche hartă făcută în sec. XII având ca model o și mai veche hartă romană. Trebuie spus că pe această hartă, Pelendava figura pe traseul de la Roma la Napoca, iar ruinele au fost identificate într-un mic sat numit Cârligei, care împreună cu mai celebrul sat Palilula, alcătuiesc comuna Bucovăț, de dincolo de Jiu. Evident, faptul că orașul Craiova este dincoace de Jiu nu a contat niciodată.

2015 10 10 Pelendava

Alăturat, un fragment din hartă, unde Pelendava se vede marcată pe traseul roșu, după Drobeta (Turnu Severin).

Iată de ce, cred că un „festival antic” la Craiova este o manifestare forțată, fără conexiuni în tradiția orașului și din aceste motive, aproape imposibil să rezoneze cultural și social cu comunitatea. În plus, un festival cu nume de penitenciar este o altă gafă care nu poate să treacă neobservată !

Dacă tot avem de cheltuit bani pe festivaluri, poate gândește cineva o manifestare dedicată unei perioade reprezentative pentru oraș, că slavă-Domnului, sunt destule !

Sau – și mai bine ! – în loc să mărim numărul de petreceri și de petrecăreți, poate venim cu niște soluții pentru a mări numărul de întreprinderi și implicit numărul locurilor de muncă. Dar pentru o astfel de abordare, trebuie să ai și dispoziție …