205 11 MS si KJ

Zilele acestea am fost cu toții martorii unei manifestări fără precedent în România post-Ceaușescu. Zeci de mii de tineri au ieșit în stradă să-și strige nemulțumirile și chiar dacă s-au petrecut destule manipulări și încercări de confiscare în scopuri politice, mesajul au fost clar: se dorește o reală reformă a statului bazată pe o reconsiderare a rolului parlamentului, guvernului, justiției, ba chiar și a președinției.

După cum s-a văzut, reacțiile partidelor au fost în contra-timp cu mesajele străzii. Atât PSD cât și PNL au încercat să tragă spuza pe turta sa, accentuând astfel neîncrederea de care, oricum, au parte.

În ce-l privește pe președintele Iohannis, domnia sa a încercat să sugereze că atât societatea civilă cât și reprezentanții străzii trebuie să participe la căutarea și găsirea de soluții. O fi bine, o fi rău ? Numai domnia sa va putea ști, după ce va asculta, citi, sintetiza, evalua miile de mesaje venite din cele mai diverse direcții.

Dar dacă tot și-a manifestat disponibilitatea de a se sfătui și cu alți oameni decât cu cei din imediata sa vecinătate, îmi permit să-i dau și eu un sfat:

Domnule Iohannis, invitați la consultările pe care le faceți și reprezentanții Casei Regale a României. Rugați-i să contribuie cu expertiza și legăturile de care dispun la refacerea României. Fiți convins că dispun de ambele, din belșug. De asemenea, fiți convins că – spre deosebire de cei din jurul dumneavoastră – nu au interese politice !

Mai aveți patru ani de mandat.

Este un interval de timp suficient pentru ca republica impusă de puteri străine ostile României și românilor să-și încheie existența bazată pe minciună, teroare, manipulare. Este timpul pentru schimbarea de paradigmă despre care ați vorbit.

Fiți ultimul președinte al României și veți intra în istorie ca fiind primul președinte care a făcut schimbarea majoră în cursul istoriei naționale. Fiți bărbatul politic de care este acum nevoie și nu unul dintre politicienii de care ne-am săturat.