Craiova martie 1977

Ca și în alte țări, legislația românească reflectă preocupările specialiștilor față de reducerea riscurilor în cazuri de dezastre și calamități. Un astfel de act normativ este și Ordonanța nr. 20 din 1994 cu privire la măsurile obligatorii pentru reducerea riscului seismic.

În cuprinsul documentului sunt prevăzute obligații atât pentru deținătorii de imobile, cât și pentru autorități. Printre obligații se numără și expertizarea tehnică a construcțiilor, în special pentru cele cu destinația de locuință sau spații de interes public unde se desfășoară activități cu număr mare de persoane.

Aplicând acest act normativ, multe primării din țară au identificat clădiri aflate în clasa I de risc seismic, așa-numitele „clădiri cu bulină roșie”. Numai în București, lista oficială cuprinde 183 de imobile. Pe lângă acestea, mai sunt și 52 de clădiri care au fost consolidate recent.

Evident, întocmirea acestei liste, actualizarea și publicarea ei constituie o obligație pentru orice primărie, inclusiv pentru Primăria Municipiului Craiova.

De altfel, respectând prevederile Ordonanței 20 din 1994, edilii noștri trebuie să se conformeze unei duble responsabilități: în primul rând, ca autoritate publică ce îngrijește bunul mers al treburilor din oraș. În al doilea rând, în calitate de proprietar pentru o bună parte din aceste clădiri, despre care știm că există riscuri de prăbușire în caz de seism.

Din nefericire, în Primăria Craiovei lipsește o astfel de preocupare, deși cetățenii orașului au dreptul să cunoască detalii despre un imobil atunci când îl cumpără, îl închiriază sau decid să-i treacă pragul pentru a petrece timp liber sau pentru a face cumpărături. Despre existența unei astfel de liste se vorbește, dar nu se prea știe unde este și nici când s-a făcut ultima actualizare.

Iată de ce, astăzi am solicitat Primăriei Craiova următoarele:

1) să aducă la cunoștința opiniei publice, fără întârziere, lista imobilelor din Craiova aflate în clasa I de risc seismic.

2) să comunice dacă a elaborat Măsurile de intervenție pentru reducerea riscului seismic prevăzute de art. 3 din OG nr. 20 / 1994.

Sper ca această solicitare să nu rămână fără răspuns. Este în interesul tuturor, cetățeni și autorități, ca situația corectă să fie cunoscută.


Fotografia este făcută în centrul Craiovei în primele zile de după seismul din 4 martie 1977.