2015 12 Breasta 01

La sfârșitul săptămânii, am dat o fugă până la Breasta, ca să văd adăpostul canin inaugurat de primăria municipiului Craiova cu multe surle și trâmbițe acum doi ani și jumătate. Este vorba despre o incintă împrejmuită având o suprafață de cca. 6.000 mp. Din această suprafață, jumătate este ocupată de cuștile amenajate pentru câini și curțile dintre acestea.

Ce am văzut acolo m-a încărcat cu tristețe pentru mult timp de aici înainte, iar cele câteva fotografii făcute atunci vorbesc de la sine. Câinii sunt timorați și speriați. La orice gest făcut de vizitator, câinele se îndepărtează cu coada între picioare și se ascunde în cușcă. Să fim bine înțeleși: nimeni nu a făcut vreun gest de amenințare …

2015 12 Breasta 04

De asemenea, mulți câini sunt slabi. Poate din cauză că sunt bolnavi sau poate că sunt nemâncați. Nu știu, dar sunt slabi … În plus, apa de băut pe care o au la dispoziție nu este limpede iar cuștile sunt murdare.

2015 12 Breasta 05

Surprinzător, deși cea mai bună soluție pentru un câine rămâne adopția, adăpostul nu oferă nicio informație cu privire la costurile pe care o astfel de acțiune o presupune. Pe site se poate accesa un formular tipizat, dar despre bani nimeni nu suflă o vorbă. Întâmplător sau nu, presa locală susține că taxele de adopție practicate la Craiova sunt printre cele mai mari din țară. De ce oare ?

Dar tristețea mea nu este legată doar de starea câinilor ci și de starea adăpostului.

2015 12 Breasta 06

Știam că investiția primăriei a costat aproape 700.000 de euro, o cifră destul de sănătoasă, care dacă ar fi fost corect cheltuită ar fi dat o altă față și alte condiții pentru adăpostul canin.

Ca să fiu mai explicit, trebuie să știți că în realitate, adăpostul canin de la Breasta este un ansamblu din patru șoproane confecționate din panouri termoizolante și care însumează 1.000 mp între care se găsesc curți împrejmuite cu plasă de sârmă. Acestor șoproane li se mai adaugă și un pavilion de vreo 500 mp. în care – pe un singur nivel – se găsesc birouri, cabinet medical, grupuri sanitare, etc. Prin urmare, totalul construit al adăpostului canin este de cca. 1.500 mp. Raportând această suprafață la cifra făcută publică chiar de primărie, rezultă că un metru pătrat a costat nu mai puțin de 460-470 de euro pe mp. ! Evident, la astfel de costuri, se pot construi apartamente moderne, dotate cu instalații sanitare și electrice, cu uși și ferestre, având toate elementele care aduc confort unei locuințe ! Dar construcțiile adăpostului sunt departe de astfel de condiții. Dimpotrivă, sunt ruginite, betoanele sunt măcinate, incintele sunt noroite …

Mai adaug că nu doar execuția este defectuoasă, ci și proiectarea. Argumentele vi le ofer ajutându-mă de câteva fotografii în care se vede că plasele de sârmă folosite pentru delimitarea cuștilor au fost prost gândite: inițial s-a prevăzut o sârmă subțire, probabil incapabilă să reziste la asalturile câinilor care-și doreau să scape din țarc. Pentru a se corecta greșeala inițială, s-a apelat la o măsură de tip „Dorel știe ce-i mai bun pe șantierul nostru” iar sârma subțire , deși cumpărată pe bani grei a fost dublată cu niște sârmă mai groasă, menită să reziste … Cine a plătit aceste corecții ? Și cât au costat ? Diferențele, au fost imputate proiectantului ? Probabil că răspunsul este negativ …

2015 12 Breasta 07

Concluziile unei astfel de vizite sunt greu de tras după ce au trecut doar câteva zile. Privirea unui animal obidit se uită greu, iar impresiile acumulate trebuie să se așeze. Acum, am doar sentimentul că acolo este nevoie de o schimbare de atitudine, atât din partea primăriei dar și din partea autorităților cu atribuții speciale în felul în care se cheltuiesc banii publici. Nu de alta, dar toată lumea știe că există un raport al Camerei de Conturi Dolj cu privire la investiția primăriei, dar nimeni nu știe de ce nu există și efecte la acesta. Din nefericire, ca și alte rapoarte similare, probabil că și acest raport zace prin cine-știe-ce sertare din nu-se-știe-ce motive.

Chiar dacă nu înțeleg de ce oamenii din primărie nu simt nevoia de a corecta ce se întâmplă acolo, cred că este timpul ca aceste rapoarte să fie folosite de instituțiile în drept pentru a face lumină și în această situație. Craiovenii au dreptul să știe pentru ce se folosesc banii colectați ca taxe și impozite.

Și un post-scriptum în imagini:

Așa arată fotografia oficială a primăriei: zi însorită, alei cu pietriș alb-mărgăritar, împrejmuiri din plasă de sârmă galvanizată.

2015 12 Breasta 03

Și așa arată situația în teren: garduri ruginite, noroi. Despre mirosuri nu mai discutăm, fotografia nu le poate surprinde.

2015 12 Breasta 02