PSD la inceperea lucrarilor

Nu-i un secret pentru nimeni că mult-trâmbițata realizare a așa-zisului „cartier chinezesc” este intrată într-un cât se poate de evident impas: că ne place sau nu, lucrările s-au oprit încă din vară. În plus, deși autoritățile ne-au tot asigurat că nu există probleme, uite că lucrările au rămas tot așa: neterminate.

Fără să facem eforturi de memorie, probabil că ne aducem aminte cum la începerea lucrărilor din aprilie 2015, administrația locală susținută de prezența primului ministru Victor Ponta afirma că noile blocuri vor fi date în folosință cel mai târziu la sfârșitul anului 2016, adică în cca. doi ani și jumătate !

Entuziasmul autorităților față de viitoarea lor reușită era atât de mare, încât s-a simțit nevoia conexării marelui proiect de locuințe din Calea Caracal cu celălalt mare proiect, între timp eșuat și acela, respectiv Craiova Capitală Culturală Europeană. Astfel, la propunerea Asociației Culturale a Primăriei, aceeași Primărie urma să achiziționeze vreo două-trei apartamente în complexul cel nou, pentru a caza în ele o parte din artiștii care vor veni să creeze aici, în Craiova.

În ce mă privește, aveam și am în continuare bănuieli rezonabile că un termen atât de strâns poate fi respectat. În definitiv, obiectivul final înseamnă nu mai puțin de 1.820 de unități de locuit, distribuite în garsoniere și apartamente cu două, trei și patru camere. Evident, un astfel de volum de lucru nu poate fi „expediat” într-un interval de timp atât de scurt, mai ales că pentru structurile folosite s-a prevăzut utilizarea betonului armat, ceea ce presupune o tehnologie de execuție mai lentă. Să nu uităm că betonul are nevoie de cca. 28 de zile până când atinge parametrii optimi de lucru, iar volumul de betoane cuprins în fundații, stâlpi, grinzi și planșee pentru cele 23 de blocuri turn, este foarte mare.

Desigur, toate acestea sunt niște chestiuni discutabile, mai ales că subiectul acestui cartier a fost intens politizat. Noi observăm doar că întrebările ivite în spațiul public în jurul acestui proiect, au rămas în general fără răspunsuri, mai ales cele referitoare la motivele întreruperii lucrărilor.

Pe de altă parte, dincolo de chestiunile discutabile, în povestea noastră intervin și unele chestiuni tehnice și anume cele legate de pregătirea construcțiilor nefinalizate pentru sezonul rece. Din nefericire, clădirile din Calea Caracal se încadrează în această situație, a clădirilor nefinalizate în prag de iarnă !

Este bine de știut că betonul este un material de construcție excepțional, dar care necesită o atenție specială. El trebuie preparat urmând rețete precise, cu compoziții diferite în funcție de locul din structură pe care urmează să-l ocupe, pentru că una este să-l punem în fundații, alta este să-l punem în stâlpi sau grinzi. De asemenea, betonul trebuie turnat respectând anumite condiții de temperatură și umiditate. De exemplu, nu este indicat să se toarne la temperaturi din afara intervalului 5 – 30 gr. C ! Nu în ultimul rând, la trecerea peste iarnă, mai ales în cazul construcțiilor neterminate, este obligatorie pregătirea pentru temperaturile scăzute, specifice sezonului rece. Motivul este cât se poate de simplu: dacă nu există protecția necesară, apa din intemperii pătrunde între beton și armătură, iar prin ciclul îngheț-dezgheț se pot produce fisuri mai mult sau mai puțin perceptibile, dar foarte periculoase, în special când se găsesc pe elemente de structură aflate la baza clădirilor, acolo unde încercările sunt mai mari. Adică tocmai cazul nostru, pentru că structura construită abia a depășit primele etaje !

Foto 01

Iată de ce, construcțiile începute și neterminate din Calea Caracal au nevoie și de lucrări de conservare. Din motive inexplicabile, aceste lucrări, deși obligatorii nu s-au făcut și din câte se pare, nici nu se fac, chiar dacă până mai zilele trecute am avut parte de o toamnă târzie și o iarnă blândă.

Mai mult, dacă aceste lucrări de pregătire pentru iarnă nici nu vor fi făcute, cred că în primăvară (sau atunci când lucrările vor fi reluate) este nevoie de o expertizare a structurii, pentru a avea siguranța că parametrii acesteia nu s-au schimbat peste iarnă.

Așadar, la nenumăratele întrebări legate de construcția acestui cartier, adaug și eu încă una: cine trebuia să se ocupe de bunul mers al lucrurilor pe acest șantier ? Nu de alta, dar dacă nimeni nu a avut în vedere pregătirile de iarnă, consecințele pot fi extrem de costisitoare. Dincolo de propaganda permanentă cu privire la realizările mărețe, cineva trebuie să se îngrijească și treburile curente …

P.S. Multă lume îmi reproșează că nu vin și cu soluții la problemele semnalate. Ca să fie clar: organizarea oricărui șantier este reglementată de o legislație foarte exactă, care nu lasă nimic la voia întâmplării. De asemenea, există și instituții specializate, plătite din bani publici, care au obligații foarte precise legate de urmărirea lucrărilor în toate etapele și pentru toate situațiile posibile. Prin urmare, răspunsul este foarte simplu: soluțiile nu pot să vină decât de la respectarea legii și de la aplicarea ei, indiferent de consecințe.

Reclame