2016 01 19 Termoficare

Mâine, la Curtea de Apel din Craiova va avea loc judecata falimentului societății de termoficare (Termo Craiova SRL). Faptul că ne aflăm în plină iarnă nu pare să fi interesat primăria care dorește continuarea vechiului sistem, chiar dacă și-a dovedit ineficiența. Fosta societate, încovoiată de datorii și incompetență va fi înlocuită cu una nouă, curată și frumoasă. Dar cât timp va sta așa ? Cât va dura până când se vor acumula din nou pierderi de zeci de milioane de euro ?

Să nu uităm că după câștigarea alegerilor din 2012, una dintre primele griji a noii administrații locale a fost legată de Regia de Termoficare. În urma unor motivații superficiale dar însușite de tot consiliul local al Craiovei, aceasta devine o societate comercială cu răspundere limitată. Părțile sociale au fost împărțite între primăria municipiului (95 %) și de RADPFL – o altă regie primăriei (5%). De unde până unde s-a stabilit proporția participării între cele două entități precum și prezența RADPFL printre proprietari, este o altă chestiune …

În orice caz, motivul invocat de dna. primar era unul cât se poate de nobil, conform procesului-verbal din ședința de atunci: „dorim să scădem facturile la întreținere și să aducem Regia de Termoficare într-o situație mai bună”, spunea atunci dânsa …

Ce s-a ales din declarațiile atât de bine intenționate ?

Cel mai vizibil aspect este că fosta regie de termoficare, chiar transformată în societate comercială a ajuns la insolvență într-un ritm galopant. Doar trei ani i-au trebuit actualei conduceri să consemneze un eșec extrem de costisitor ! Iar când zic costisitor, mă refer la cca. 80 de milioane de lei, adică peste 18 milioane de euro. Conform datelor oficiale prezentate pe site-ul ministerului de finanțe, pierderile din 2012 sunt de 7,17 milioane de lei, în 2013 cresc la 25,97 milioane, iar pentru 2014 se adaugă alte 46,79 milioane. Nu știu care este cuantumul pierderilor consemnate în 2015 pentru că Ministerul de Finanțe nu le-a publicat încă, dar nu mă aștept să fie pe profit, ci dimpotrivă.

Un alt aspect – nu la fel de vizibil dar la fel de important – este că managementul și conducerea societății de termoficare a fost mereu asigurată de un membru de frunte al PSD-ului local. Nu a contat experiența în conducere și nici cunoașterea problemelor specifice din producția și distribuția de energie termică.

În schimb, a contat obediența față de conducerea politică locală dar și traficul de influență exercitat de rudele sus-puse în favoarea rudelor fără ocupație. Nu întâmplător, să fii fratele șefului sau finul șefei își asigură un loc de muncă ca director de regie locală. În aceste condiții, volumul enorm al pierderilor regiei devine explicabil, mai ales că postul conducere nu a fost niciodată privit ca un loc din care se exercită o conducere competentă ci ca loc unde un membru de vază al partidului (rudă sau nu) este instalat pentru a primi un salariu gras.

Este de prisos să adaug că în orice companie privată astfel de pierderi nu sunt posibile, pentru că un proprietar va avea mereu responsabilitatea investițiilor sale.

Dimpotrivă, dacă proprietarul companiei este statul sau – în cazul nostru – primăria Craiovei, pierderile sunt cât se poate de posibile, favorizate de nepotisme, politicianism și lipsă de responsabilitate pentru comunitate.

Nici măcar în momentul intrării în insolvență, administrația PSD nu a înțeles că trebuie făcut ceva pentru salvarea companiei de termoficare. În loc să apeleze la specialiști, au încredințat administrarea procesului de insolvență unei persoane din anturajul PSD. În aceste condiții, un nou eșec era previzibil: deși plătită imperial, cu nu mai puțin de 25.000 de euro pe lună, firma mandatată să facă planul de reorganizare nu a reușit să convingă instanța, iar Tribunalul Dolj a respins propunerile făcute, declarând astfel falimentul firmei nășită cu atâta superficialitate de primărie și PSD. Din fericire, Curtea de Apel a suspendat falimentul, dar asta nu înseamnă că problemele sau rezolvat. Dimpotrivă, ele revin cu și mai multă acuitate.

Cei de făcut ?

În opinia mea, soluțiile pentru rezolvarea situației în care a ajuns societatea de termoficare există. Dar ele nu vor mai avea la bază vechea rețetă folosită de PSD-ul local și care constă în plasarea uriașelor pierderi la datoria orașului. Craiovenii nu trebuie să mai susțină financiar eșecurile administrației locale politizată și cu incompetență dovedită.

Înainte de orice altceva, este necesară o „carte albă” a termoficării, pentru a se înțelege cine sunt vinovații pentru „vaporizarea” a 18 milioane de euro. Pentru cine crede că este o sumă mică, ar fi bine să știe că această sumă înseamnă cca. o treime din valoarea viitorului stadion de fotbal, estimat la 55 milioane de euro.

Pornind din datele obținute, planul pentru salvarea societății de termoficare va include câteva lucruri simple, dar care ar fi trebuit să fie adevăratele preocupări ale primăriei încă de acum trei ani:

introducerea contorizării pentru fiecare apartament;

refacerea cu prioritate a recirculării de apă caldă menajeră;

investiții coerente în rețele și puncte termice;

reducerea cheltuielilor nejustificate;

aducerea unui management performant la conducerea societății;

Evident, și alte idei pot fi adăugate. Le aștept cu nerăbdare !