2016 01 26 Stalp pasaj suprateran

Doamnă Primar, vă rog să renunțați la orice alte activități pentru ziua de azi și ocupați-vă de urgență de unul din obiectele de inventar, respectiv pasajul suprateran din Valea Vlăicii.

Nu știu dacă ați aflat, dar acolo există o problemă: s-a fisurat un stâlp !

După ce știrea apărut în presa de ieri, azi dimineață am fost și eu să arunc o privire la stâlpul cu pricina. Așa cum observă și în fotografia de mai sus, fisurile există și sunt cât se poate de pronunțate. În ce mă privește, voi continua să fac fotografii din două în două zile, astfel încât să vedem dacă fisurile se lărgesc. Dacă asta se întâmplă, situația este chiar foarte gravă …

Știu că a apărut deja o variantă cu explicații: cică fisurile sunt doar pe tencuiala stâlpului și că nu ar afecta și structura acestuia.

Evident, nu-i așa ! Stâlpii pasajului nu au tencuială, deci nu tencuiala a crăpat ci chiar stâlpul ! De altfel, în partea dreaptă se văd clar urmele cofragului în care s-a turnat betonul ceea ce este o dovadă că tencuiala nu există, betonul fiind lăsat aparent.

Mai mult decât atât, fisura arată clar că tirantul metalic „trage” de stâlp, iar acesta cedează. În acest caz, fisura existentă pare să fie o dovadă că stâlpul este supus unor solicitări mecanice mai mari decât poate suporta.

Sper să nu am dreptate iar ce se vede în fotografie să fie rapid infirmat de o expertiză tehnică făcută de profesioniști.

Iată de ce, consider că este obligatorie desemnarea unei comisii tehnice care să analizeze de urgență ce se întâmplă acolo. Atrag atenția că orice întârziere poate conduce la deteriorări foarte grave ale structurii. Un diagnostic corect, pus în timp util poate oferi și o soluție tehnică mai ieftină și mai eficientă.

Doamnă Primar, dacă nu știți cum se face asta, întrebați chiar azi la Facultatea de Mecanică – Departamentul de mecanică aplicată și construcții civile. Au acolo câțiva specialiști adevărați, cu experiență în cercetare și doctorate luate pe bune. Știu că preferați sfaturile minților luminate din jurul dvs., dar măcar de data asta renunțați la serviciile lor și apelați la experți.

Dar repede !