Existența scării suplimentare improvizate pe lângă noua parcare de lângă Teatrul Național este brutală și mutilează peisajul urban. Nu am nicio îndoială când afirm că este cea mai urâtă intervenție făcută vreodată în Craiova. Din nefericire, corecțiile vor costisitoare și greu de făcut.

2016 02 Scara de la Parcarea Teatrului

Ne aducem aminte că anul trecut, dna. primar ne-a motivat întârzierea predării parcării de la teatru spunându-ne tuturor că a moștenit de la vechea municipalitate un proiect vechi și prost gândit, în care existau mari greșeli. Absența unei scări care să asigure intrarea și ieșirea în și din parcare a fost dată ca exemplu. S-a mai spus și că reproiectarea acceselor și execuția lor, ar fi condus la respectivele întârzieri.

Evident, nu-i așa. Dar asta-i altă discuție și vom reveni, mai ales că proiectul a fost corect, iar scările prevăzute inițial sunt la locul lor. De fapt, dna. primar a vrut să aibă și ea un aport la proiectul parcării și a ales să-i adauge o scară.

Ar fi simplu dacă ar fi făcut-o cum trebuie, dar calea aleasă a fost una greșită. Mai mult, din atitudinea dnei. primar, ne dăm seama că dânsa nu înțelege cum funcționează proiectarea unui edificiu, execuția lucrărilor, darea în folosință și alte activități asemănătoare.

Sigur, un primar nu trebuie să le știe chiar pe toate. În acest scop există consilieri, diverse comisii tehnice sau funcționează servicii specializate de urmărire a lucrărilor. Câteva idei trebuie să aibă totuși. Altfel, nu va înțelege ce spun consilierii și se petrec încurcături de genul celei care se întâmplă chiar acum.

Dar să mergem mai departe, și să admitem că proiectantul parcării a făcut o eroare de proiectare și nu a gândit existența scării.

În mod normal, o astfel de eroare trebuia remarcată înainte de începerea lucrărilor. Dacă nu ești în stare să sesizezi așa ceva, ești un beneficiar prost, neglijent, indolent, lipsit de grija banilor cu care se construiește. Unde s-a mai auzit că pornești o construcție iar la jumătatea lucrărilor constați că nu s-a prevăzut o parte componentă a clădirii ? Păi dacă în loc să lipsească o scară lipseau vreo patru-cinci stâlpi de rezistență ? Atunci ce se mai motiva ?

Sau dacă primarul și tot aliotmanul pesedist din primărie nu avea înțelepciunea să constate că lipsește scara, ce se mai întâmpla ? Lucrarea se preda fără scară și fără accese ?

Sunt întrebări la care actuala administrație nu răspunde. De ce ? Părerea mea este că aflarea adevărului despre acest demers ne va conduce la concluzii interesante despre felul în care se cheltuiesc banii publici în Craiova.

Reclame