Într-un din interviurile oferite presei centrale după eliberarea din arest, dna. Olguța Vasilescu a făcut câteva referiri la denunțătorii săi, spunând despre unul din ei că i-ar fi cerut emiterea unei autorizații de construire pentru un bloc de 9 etaje și indicându-l ca sursă a conflictului existent …

„Am verificat personal dacă se poate da această autorizație. Între patru blocuri de 9 etaje venea să planteze încă un bloc de 9 etaje, la distanță de nici 20 de metri de celelalte blocuri. Am spus: Decât să îngrop de vii câteva sute de familii, mai bine îmi tai o mână. Atunci a sărit la mine să mă bată, a fost chemată poliția locală, am declarații, am probă …” a declarat Lia Olguța Vasilescu cu privire la denunțător și pretenția sa de a primi o autorizație de construire.

Drept să vă spun, declarația dnei primar mi s-a părut cel puțin ciudată, deoarece – conform legii – o autorizație de construire se emite doar după ce în prealabil s-a emis un certificat de urbanism favorabil.

2016 04 CBuc 01

Așa arată acum părculețul în care primăria Craiova a emis prin Certificatul de Urbanism acordul pentru construirea unui bloc cu două subsoluri, parter, mezanin și șapte etaje.

Așadar, știind că amplasamentul în cauză era pe Calea București, am căutat pe site-ul primăriei ceva care să semene cu cazul nostru și am găsit: este vorba despre certificatul de urbanism cu nr. 1854 din octombrie 2015, având termen de valabilitate un an de zile, deci un act în regulă. Cine vrea să-l vadă pe tot, click aici.

2016 04 Certificat

Din examinarea documentului rezultă că este vorba despre un imobil cu două subsoluri de parcare, parter și mezanin cu spații comerciale, la care se adaugă încă șapte etaje de locuințe colective. Așadar, un total de unsprezece nivele, din care nouă deasupra solului, așa cum a declarat și dna. Vasilescu.

Până aici, totul este clar: o doamnă (Răescu Paula) solicită de la Primăria Craiova un certificat de urbanism pentru un imobil cu 11 nivele, pe care vrea să-l construiască pe un teren pe care îl deține cu titlu de proprietate. Nimic mai simplu !

Urmare cererii, primăria aprobă și emite certificatul de urbanism cu nr. 1854, din 12 octombrie 2015. Evident, proprietarul își continuă demersul și obține actele și avizele necesare, așa cum sunt specificate pe certificatul de urbanism, respectiv: alimentare cu apă, gaze naturale, canalizare, alimentare cu energie electrica, salubritate, alimentare cu energie termica, securitatea la incendiu, protecția civila, sănătatea populației, etc.

Apoi face proiectarea respectând regimul tehnic impus de legislația în vigoare și conform cerințelor din certificatul de urbanism obținut anterior.

În fine, după întocmirea completă a acestei documentații, urmează obținerea autorizației de construire, ultima formalitate pe care primăria trebuie să o îndeplinească înainte de începerea lucrărilor de execuție.

Doar că aici se rupe lanțul de iubire între investitor și primărie, care – ciudat, nu-i așa ? – nu mai aprobă autorizația deși aprobase certificatul de urbanism cu foarte puțin timp în urmă.

Referitor la acest aspect, dna. Primar susține că a verificat personal dacă se poate emite autorizația și a constatat că nu ar fi posibil, deoarece blocul de 11 etaje s-ar găsi la mai puțin de 20 de metri de blocurile anterior construite în anii 70. O astfel de afirmație era credibilă dar cu condiția să fi fost făcută înainte ca primăria să emită certificatul de urbanism și nu înainte de emiterea autorizației de construire.

Din acest motiv, eu cred că dna. primar cunoștea în detaliu situația de pe amplasament și a tolerat-o prin emiterea Certificatului de Urbanism.

Mai mult, sunt convins că între dna. primar și investitorul în cauză a existat o înțelegere înainte de emiterea certificatului de urbanism, doar că din motive neclare, înțelegerea lor a căzut. Ca urmare, primăria Craiova nu a mai emis autorizația deși aprobase certificatul de urbanism. La rândul său, investitorul s-a simțit nedreptățit și așa cum a declarat și dna. primar, a sărit să o bată chiar în incinta primăriei.

Nu vreau să merg cu presupunerile mai departe și nici să fac eu cercetările pe care nu mă îndoiesc, le vor face instituțiile specializate. Doar că această întâmplare vorbește de la sine despre regimul investițiilor din Craiova: Olguța Vasilescu se răzgândește între emiterea a două documente de autoritate publică, iar investitorul supărat sare la bătaie cu dumneaei chiar în biroul din primărie …

Reclame