2016 04 Olguta la polivalenta

De ceva timp, propaganda pesedistă se străduiește să intoxice opinia publică cu ideea că Olguța lor ar deține peste 60 % din intenția de vot a craiovenilor. Ca să nu-i lăsăm să bată câmpii în continuare, vă propun o scurtă analiză a voturilor din Craiova și o să începem desigur cu ce s-a întâmplat în 2012. Pentru cine nu-și mai aduce aminte rezultatele, iată-le aici:

După cum se știe, câștigătorul de atunci a fost dna. Vasilescu care a obținut 57.400 de voturi, adică 45 %. Următorul clasat a fost primarul în exercițiu, respectiv dl. Solomon care a obținut doar 51.500 de voturi, deci vreo 41 %.

Pe locul trei s-a clasat dl. Dincă Mărinică, de la Partidul Democrat, cu cca. 10.000 de voturi și 7, 8 %, iar mai departe contează mai puțin.

După cum se vede, diferența între dna Vasilescu și dl. Solomon nu a fost mare: doar 4 %. Oricum, atâta câtă a fost, diferența s-a datorat câtorva factori, dintre care enumăr mai jos trei, probabil cei mai importanți:

Unu: dna. Vasilescu a candidat din partea unei coaliții de partide: PSD, PNL, PC. Nu doar că s-a bucurat de sprijinul tuturor, dar niciunul dintre aceste partide nu i-a făcut concurență, iar majoritatea covârșitoare a membrilor au susținut-o necondiționat. Care a fost contribuția în voturi pe care au adus-o PNL și PC, este greu de cuantificat dar putem fi siguri că a fost de mai mult decât 4 %.

Doi: pentru mulți craioveni, dna. Vasilescu a fost expresia luptei naționale împotriva lui Băsescu și a administrației corupte susținută de acesta. Cunosc oameni care au votat cu Olguța ca să scape țara de Udrea și Băsescu, deși evident, nu era nicio legătură. Și în acest caz este greu să cuantificăm câte voturi a căpătat Olguța în calitatea sa de luptătoare împotriva lui Băsescului, dar avem de a face cu o cantitate deloc neglijabilă.

Trei: mai departe, trebuie să avem în vedere și relația între primii doi clasați, respectiv Olguța Vasilescu și Antonie Solomon. Fostul primar venea în alegeri cu stigmatul de corupt. Fusese reținut, apoi arestat, ținut câteva luni în arest preventiv și în fine, trimis în judecată. Dimpotrivă, Olguța Vasilescu avea de partea sa atuul unei cariere politice lipsită de acte de corupție, dublată și de o prezență intens mediatizată.

Evident, toți cei trei factori arătați mai sus au contribuit la victoria în alegeri a Olguței Vasilescu, care a obținut așa cum arătam 45 % din voturile craiovenilor.

Dar anii au trecut, mandatul se aproprie de sfârșit, așa că este un moment bun să evaluăm ce s-a ales din avantajele de acum patru ani.

Unu: de această dată candidatura dnei. Vasilescu nu va mai fi din partea unei coaliții ci va fi pe cont propriu. Atât PNL cât și PC (devenit între timp ALDE) au candidați prezenți în competiție, care chiar dacă nu înseamnă foarte mult, vor munci să-și atragă voturi și astfel, vor altera unitatea de care dna. Vasilescu s-a bucurat în 2012. Este unul dintre motivele pentru care scorul de atunci mai poate fi doar un vis pentru PSD-ul de acum.

Doi: lupta împotriva lui Băsescu nu mai există ca temă electorală și implicit nu mai este o țintă. Udrea dă cu subsemnatul la DNA, Băsescu stă pe gânduri dacă să candideze sau nu la București, în orice caz, craiovenii nu vor mai vota Olguța împotriva lui Băsescu. Prin urmare, această componentă a victoriei din 2012, va dispărea complet.

Trei: locul „primarului corupt Antonie Solomon” a fost luat de „primarul corupt Olguța Vasilescu”. Știu, nu există o decizie definitivă a instanței, dar nici împotriva lui Solomon nu a existat în 2012. În schimb, au existat oameni care atunci au votat împotriva lui Solomon pentru că nu au agreat ca un suspect de corupție să-și continue mandatul. Același lucru se va întâmpla și acum: mulți craioveni vor vota împotriva dnei. Vasilescu pentru că nu agreează ca un suspect de corupție să-și continue mandatul.

La cele de mai sus, nu ar strica să mai adăugăm și rolul galeriei Universității Craiova: dacă în 2012 exista un sprijin necondiționat, de această dată situația este inversă, mai ales după evoluția mai degrabă neconvingătoare a clonei CSU născută din mariajul dintre mama-Olguța și tata-Bădiță.

Prin urmare, iată cum marile avantaje ale dnei. Olguța Vasilescu din 2012 se transformă în mari dezavantaje în 2016. Rămâne doar ca electoratul din Craiova să decidă prin vot care este drumul pe care orașul nostru trebuie să-l urmeze: încredințarea mandatului unui suspect de corupție ce are perspectiva condamnării ? Sau votul în favoarea unei schimbări majore, de care Craiova are foarte multă nevoie ? Vom trăi și vom vedea !

În ce mă privește, sunt convins că dna. Vasilescu nu va putea obține 60 % din voturi, așa cum se minte și ne minte aparatul de propagandă al PSD-ului. Cu siguranță, nu va obține nici măcar cele 45 % luate cu atâta ușurință în 2012, pentru că niciunul dintre avantajele de atunci nu mai există acum. Ba chiar analizând toate argumentele de care mai dispune, aș îndrăzni să cred că doamna primar se va situa în jurul a 30 %, mai aproape de 25 decât de 35. În orice caz – și aici nu mă îndoiesc – clasamentul oficial îi va consemna locul II, poate la aceeași diferență de patru procente ca și în 2012.