Am observat zilele acestea că dna. primar Vasilescu continuă să insiste asupra lucrărilor din Parcul Romanescu, lucrări despre care afirmă că sunt bune și frumoase chiar dacă raportul întocmit de Ministerul Culturii conține pe lângă nenumărate referiri la nelegalitățile comise și destule dovezi de incompetență și neglijență.

PR 01

Din acest motiv, am obținut o copie după respectivul raport din care voi extrage și voi comenta câteva pasaje mai relevante.

În primul rând, trebuie să subliniez că problemele identificate de reprezentanții Ministerului Culturii au fost semnalate și Inspectoratului de Stat pentru Construcții, Agenției pentru Protecția Mediului și Gărzii de Mediu. Cred că este la mintea cocoșului că dacă totul era bine și frumos, ministerul nu ar fi avut ce semnala, nu-i așa ?

Mai mult, din raportul ministerului înțelegem că Primăria a emis un ordin de sistare parțială a lucrărilor, având nr. 62855 / 2016. Prin urmare, problemele sunt reale, iar Primăria Craiova a înțeles asta ! De altfel, ca urmare a acestui fapt – și conform aceluiași raport – RAADPFL și executanții lucrărilor s-au obligat să execute, citez: „lucrări de remediere a distrugerilor făcute asupra arborilor din parc”.

Acestea fiind zise, să trecem la o scurtă analiză pe textul raportului care spune că:

„Din punct de vedere al proiectului avizat de Ministerul Culturii, lucrările de împrejmuire a insulelor și a malurilor lacului sunt executate fără aviz, acestea nefiind propuse în cadrul proiectului inițial.”

Motivația primăriei este că au ridicat gardurile pentru că au existat cazuri de înec a unor copii care se dau cu sania pe panta de lângă lac. Evident, este o motivație care nu are legătură cu realitatea, gardul metalic fiind înălțat pe ambele părți ale lacului, deci și pe partea pe care nu există dealuri și pante pentru săniuș. Chiar și așa, gardul cu pricina avea nevoie de autorizație, aviz și toate celelalte documente care însoțesc un astfel de demers.

Concluzia este clară: lucrarea de împrejmuire nu are avize deci este nelegală. Cine se face vinovat ?

Mergem mai departe:

Din punct de vedere al lucrărilor de rețele edilitate s-a remarcat instalarea pe o serie de alei ale parcului a unui număr excesiv de stâlpi de iluminat și de supraveghere video, astfel încât interaxul de cca. 15 – 16 m prevăzut în cadrul proiectului avizat de Ministerul Culturii nu este respectat, interaxul măsurat la fața locului variind între 5,5 m și 9 m.

Așadar, în proiectul avizat și autorizat scrie una, pe teren se execută alta. Asta înseamnă încă o nelegalitate.

Nereguli există și în ce privește lucrările de drenaj. Pe lângă faptul că unele drenuri nu sunt prevăzute de proiect dar s-au executat, raportul ministerului constată că acestea s-au făcut fără să existe avizul de mediu și nici avizul de la Apele Române.

Din păcate, șantierul de la Parcul Romanescu nu înseamnă doar nelegalități ci și incompetență. Citez din nou din Raportul Ministerului Culturii:

„Tema de proiectare elaborată de Direcția elaborare și implementare proiecte a Primăriei Craiova cu nr. 8614 / 18.01.2013 nu este adaptată nici unui proiect ce privește (re) amenajarea unui parc existent nici unui proiect ce vizează un obiectiv ce face parte din patrimoniul național.”

Altfel spus, funcționarii primăriei nu au fost în stare să ceară proiectanților ceea ce trebuie. Motivele sunt multe și sunt prezentate pe larg în raport, dar unul dintre ele merită subliniat: intervenția în parc ar fi trebuit să fie precedată de un studiu dendrologic – lucru firesc dacă ne gândim la varietatea speciilor de arbori existenți în parc.

PR 03

Cu toate acestea, din comoditate sau din incompetență, studiul nu a fost cerut de primărie, deci nu s-a făcut. În schimb, copacii s-au tăiat într-un ritm susținut. Cum și de ce ?

După cum spuneam mai sus, la nelegalitățile și dovezile de incompetență de mai sus, se adaugă și neglijențe grave.

PR 04

Una dintre ele este că pe șantier se folosesc utilaje și echipamente „neadaptate lucrului într-un spațiu puternic vegetalizat”. Din aceste motive, s-a ajuns la tasarea nepermisă a terenului în jurul rădăcinilor unor copaci, la rănirea trunchiurilor altor copacilor prin manipularea neglijentă a utilajelor mari, etc.

Toate situațiile descrise mai sus reprezintă evidente încălcări ale legii. Cred că suntem cu toții convinși că dacă o firmă privată și-ar fi permis să nesocotească legile atât de flagrant, instituțiile statului și-ar fi făcut cu prisosință datoria. În cazul încălcării legilor de către primărie, aceleași instituții tac. De ce ?

* * *

P.S. Cine vrea să citească integral documentul ministerului, îl are aici: Raport Ministerul Culturii referitor Parcul Romanescu