Astăzi am onorat invitația de a fi prezent la o întâlnire organizată de Banca Transilvania și Ziarul Financiar. Spre plăcuta mea surpriză, sala de conferințe de la hotelul Ramada s-a dovedit neîncăpătoare pentru reprezentanții companiilor din Craiova.

Tema discuțiilor este veche de când Revoluția de la 1989: care mai este soarta capitalului românesc ? Și mai cu seamă, cum o mai duce capitalul oltenesc ?

Nu vreau să fac eu cronica evenimentului, fiind sigur că presa o va face mult mai bine decât mine. Totuși, câteva lucruri trebuie spuse.

Organizatorii mi-au plăcut: au defilat cu foarte multe date și statistici cu privire la firme, cifre de afaceri, angajați, salarii, credite, capitaluri, etc. De subliniat că acestea au fost prezentate într-o dinamică raportată la 2008 (socotit ca fiind un an de dinainte de criza economică) și 2014, precum și la firme românești / firme străine. A fost și o chestiune care nu mi-a plăcut: deși discuția era despre situația din Oltenia, județul Vâlcea a fost scos și – inexplicabil – înlocuit cu județul Teleorman. Nu-mi dau seama dacă a fost vorba doar de neștiință sau cine-știe-ce interes …

Revenind, pot spune că cifrele și situațiile prezentate mi-au confirmat în bună parte o stare de fapt pe care o cunosc: din punct de vedere economic, județul nostru este printre cele mai înapoiate din țară. Implicit, municipiul Craiova este în aceeași situație. Pe de altă parte, am înțeles încă o dată că propaganda pesedistă minte când își laudă așa-zisele realizări. Realitatea este cea din statistici și nu cea trâmbițată de la partidul lor.

De fapt, județul Dolj, cu tot potențialul său, este într-o poziție deloc favorabilă. Iată și câteva argumente:

  • Cifra de afaceri a companiilor private, în 2014 a fost de cca. 19 miliarde RON, sub media națională. Totalul național a fost de 1.088 miliarde RON.
  • Cifra de afaceri a companiilor cu capital privat românesc din Dolj a scăzut: de la 13,9 miliarde în 2008, la 11,5 miliarde în 2014. După cum se vede, criza și-a spus cuvântul.
  • Cifra de afaceri a companiilor cu capital străin din Dolj a crescut: de la 1,t miliarde în 2008, la 7,2 miliarde în 2014. Se vede prezența americanilor de la Ford.
  • Peste 5.000 de firme și-au încetat activitatea: de la cca. 17.000 înregistrate în 2008, s-a ajuns la doar 12.000 înregistrate în 2014.
  • Numărul de angajați a scăzut dramatic: de la cca. 91.000 în 2008, la cca. 66.000 în 2014.
  • Valoarea creditelor acordate de bănci companiilor private din Dolj, a fost mai mică în 2014 decât în 2008.

Privind la cifrele de mai sus devine și mai clar faptul că motorul economiei județului Dolj rămân companiile private: aici sunt angajații, aici sunt cifrele de afaceri, de aici rezultă profiturile care alimentează bugetul național. Totodată, înțelegem și că în județul nostru economia se mișcă mai greu decât în alte zone ale țării

Dintre motivele identificate amintesc aici lipsa infrastructurii, mai ales că toți vorbitorii s-au referit la asta. Din păcate, este un diagnostic corect la o boală cronică. Dar tratamentul întârzie, iar guvernările trec în timp ce Craiova rămâne mereu în afara planurilor.

S-a mai vorbit și despre lipsa investițiilor. Explicabilă în climatul de corupție și extremă birocrație care domnește în Craiova.

Au existat și vorbitori care s-au referit la învățământul deficitar, incapabil să producă lucrători calificați în domeniile de care Craiova are nevoie.

În final, concluziile tuturor au fost mai degrabă optimiste: autostrada se va face, investițiile vor veni iar învățământul își va calibra programele. Altfel spus, suntem pe drumul cel bun !

Așa să fie ?

P.S. M-ar bucura dacă organizatorii ar trimite celor interesați o copie după materialul prezentat pe ecranul conferinței. Ne-ar fi tuturor de mare ajutor.