2016 06 10 Tablou electoral Craiova

Credeți că alegerile astea au fost diferite de altele ? Ei bine, nu !

Ca dovadă, vă propun să urmărim clasamentul consemnat de Biroul Electoral de Circumscripție în Craiova anilor 2000.

Pe locul întâi, Vasile Bulucea, fost PSM, transferat cu surle și trâmbițe la PSD (sau PDSR, cum îi spunea pe vremea aia). Scorul obținut de bătrânul comunist în 2000 (59,6 % și 53.000 de voturi) este aproape similar cu scorul obținut zilele trecute de fosta „viperă a lu’ Vadim”, transferată la rândul ei la același PSD.

Pe locul doi, îl găsim pe Marian Jean Marinescu, din partea PD-ului. Și în acest caz, scorul obținut în 2000 este aproape similar cu al lui Pavel Badea, candidatul PNL din 2016.

Dar clasamentul mai conține o poziție interesantă: Antonie Solomon, care în 2000 intră în competiția electorală din partea PSD (partidul istoric, reînființat de Sergiu Cunescu imediat după 1990 și absorbit cam mișelește de actualul PSD). După cum se vede și în imaginea alăturată, scorul obținut a fost de 2,09 % și 1.867 de voturi. Mai mult, bietul Solomon a fost învins în această bătălie electorală până și de Ovidiu Oprea care și-a adjudecat în numele PNL alte 2.800 de voturi, obținând astfel 3,14 %.

Ce înseamnă toate cele prezentate mai sus ? Un singur lucru: vom continua.

În final și alte observații:

numărul de candidați din anul 2000 a fost de 27. Doar doi dintre aceștia a avut statut de independenți: Ioan Stănescu, fost PNȚ-CD și Stancu Mihai, devenit consilier local la Mârșani după actualele alegeri.

– alegerile s-au desfășurat în două tururi, pentru că în primul tur nu s-au prezentat la vot peste jumătate din alegători. Vasile Bulucea a luat aproape 14.000 de voturi în plus în condițiile unei prezențe similare.

– au participat în alegeri patru partide liberale: PNL – Câmpeanu (0,35 %), Partidul Liberal Monarhist (0,28 %), Partidul Democrat Liberal Român (0,71 %) și desigur, PNL. Tot pe dreapta, mai putem consemna Convenția Democrată (4,2 %, în timpul guvernării !) și Uniunea Forțelor de Dreapta (1,2 % !).

– Ion Bică, tatăl lui Șerban Bică – cel care a încercat o candidatură independentă dar nu a reușit să stângă numărul obligatoriu de semnături – a participat în alegeri din partea Partidului Pensionarilor și a obținut 1,02 %.

În final, o ultimă observație:

După 1990, Craiova s-a „bucurat” de două mandate ale lui Bulucea și alte două ale lui Solomon. La rândul ei, Olguța Vasilescu a terminat un mandat și a obținut votul craiovenilor pentru cel de al doilea. Unul dintre rezultatele acestor opțiuni succesive, întinse peste zeci de ani este și decăderea Craiovei. Prin comparație cu alte capitale regionale, suntem mai săraci, avem mai puține perspective. Șomajul este mai ridicat, condițiile de trai sunt mai dificile. Dar democrația are prețul ei și el este plătit și în acest fel …