2016 06 14 Dragnea la DNA

Motto: „romanii trebuie să se hotărască dacă în loc de o alimentare cu apă preferă un denunț, dacă în loc de o şcoală preferă un dosar sau în loc de o pâine mai bună preferă nişte cătuşe”

Liviu Dragnea, președintele PSD, iunie 2016

Felul în care este organizat statul se bazează pe impozitarea firmelor capabile să facă profit și taxarea în felurite maniere a cetățenilor responsabili și dispuși să-și achite contribuțiile legale. Sub pretextul binelui public (sănătate, învățământ, infrastructură, etc.) taxele și impozitele colectate sunt transferate în bugetul național și / sau local, după caz.

Teoretic, acești bani ar trebui folosiți de instituțiile statului, adică ministere, consilii județene, primării, etc., pentru a asigura binele public și dezvoltarea de care țara (sau județul, sau localitatea) are nevoie.

Practic, această abordare rămâne doar un deziderat. Ce-i drept, o parte din bugete este corect folosită, dar numai strictul necesar de care politicienii au nevoie în pragul alegerilor, pentru a se lăuda că „au mai făcut câte ceva”. Nu întâmplător, o stradă plină de gropi timp de patru ani de zile este asfaltată în luna de dinaintea alegerilor.

Cealaltă parte, este folosită pentru a alimenta rețelele mafiote specializate în jaful național. Metodele folosite sunt bine cunoscute și ajunge să citești comunicatele DNA-ului pentru a înțelege dimensiunea nenorocirii cu care se confruntă România de azi.

Mai grav este că oamenii, deși înțeleg fenomenul, nu doresc să-l oprească. Mai mult, majoritatea celor cu care am discutat cred că nici nu există vreo relație între corupție și starea de sărăcie a populației. De asemenea, sunt convinși că diminuarea corupției nu le-ar aduce bunăstare.

În aceste condiții, o schimbare este grea dacă nu imposibilă, mai ales că toți liderii politici sunt interesați să păstreze această situație, nicidecum să o schimbe. O bună dovadă în acest sens este și atitudinea președintelui PSD, Liviu Dragnea, care s-a exprimat fără echivoc, cerând românilor să se hotărască dacă vor pâine sau cătușe.

De fapt, românii s-au hotărât deja, iar consecințele deciziei lor se văd: România este din ce în ce mai coruptă.

Pronostic: situația nu se va schimba, pentru că nu are cine să o schimbe. Democrația românească în care minoritatea se supune majorității a produs un echilibru în societate care pe scurt îl putem exprima așa:

  • privatizații să facă profit, că d-aia și-au făcut firme;
  • statul să-i impoziteze pe privatizați, fir-ar mama lor a dracu’;
  • din ce iau de pe spinarea privatizaților, să fure și șefii că d-aia sunt șefi;
  • din ce mai rămâne după ce fură șefii, să ne dea și nouă, că d-aia îi votăm;
  • cui nu-i convine, să plece (din oraș, din țară).