2016 06 24 Brexit

În orice despărțire, vina nu aparține integral unui singur partener. Nici în cazul despărțirii dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, nu trebuie să punem întreaga vinovăție în dreptul unuia singur. De altfel, dacă ar fi să judecăm, Uniunea Europeană este cu mult mai vinovată decât Marea Britanie, iar britanicii au fost primii care nu au mai acceptat directivele aiuristice venite de la Bruxelles.

Rămâne de văzut dacă în perioada următoare birocrația europeană își va ajusta atitudinea. Desigur, pentru asta ar trebui să recunoască că a greșit – și nu doar față de Marea Britanie, ci față de toate țările componente ale Uniunii Europene. Dacă mă gândesc bine, nu cred că o vor face, cei care dețin puterea nu obișnuiesc să recunoască când greșesc.

Așadar, până la recunoașterea și mai ales până la înțelegerea greșelilor făcute, eu mă bucur pentru rezultatul referendumului britanic. S-a demonstrat că există o națiune care poate să se împotrivească tendințelor hegemoniste exprimate de un număr restrâns de oameni și în care erau respectate mai degrabă interese corporatiste decât interese cetățenești. Pentru curajul lor de a sfida propaganda oficială, pentru naționalismul de calitate de care dau dovadă, pentru că sunt deschizători de drumuri ca de atâtea ori în istorie, britanicii trebuie aplaudați.

Nu mă îndoiesc de faptul că exemplul lor va fi urmat și de alte state, care rând pe rând vor organiza referendumuri de ieșire dintr-o Uniune Europeană deja depășită de evenimente și incapabilă de reforme. M-ar bucura și dacă liderii noștri politici ar trage cuvenitele concluzii din decizia britanicilor, în special dacă ar înțelege că a face sluj prin cancelariile europene nu ajută cu nimic România.


Sursa foto: http://masterinvestor.co.uk/brexit/