Nu este tocmai Ali și nici banda lui nu numără patruzeci de hoți, dar implicarea lui Bogdan Olteanu în scandalul șpăgilor care circulă în politica românească poate fi un prilej nimerit pentru a face un bilanț – desigur incomplet – al realizărilor cu care se pot mândri foștii tineri liberali.

Îmi aduc aminte că în perioada 2004-2008, unul dintre reproșurile aduse lui Tăriceanu era că petrece prea mult timp la conducerea guvernului și prea puțin la conducerea partidului. Reproșul era cumva întemeiat, mai ales că treburile de partid fuseseră preluate tocmai de Bogdan Olteanu și de un grup de lideri ai organizației de tineret care gravitau în jurul său.

Grosul partidului nu privea cu ochi buni ascensiunea acestora, mai ales că tinerii aceia nu prea aveau merite, desigur, cu excepția lui Bogdan Olteanu care avea meritul de a fi devenit la momentul potrivit finul șefului cel mare. Evident, s-a mai adăugat și extraordinara lui abilitate în a specula politic orice situație, un bun exemplu fiind dobândirea președinției Camerei Deputaților.

Cert este că după instalarea sa în această demnitate, calitățile de lider nu i-au mai fost contestate. Este la fel de adevărat că nici echipa sa nu s-a mai mulțumit doar cu administrația partidului și în scurt timp au început să dispună și de activitatea guvernului, defilând în fața tuturor cu o idee frumoasă: cică în PNL venise vremea tinerilor !

Prin urmare, hai să vedem cu ce se pot mândri acei tineri, mai ales că de atunci a trecut mai bine de un deceniu.

Primul exemplu este chiar Bogdan Olteanu. După cum știm, este acuzat de procurorii DNA că a primit o șpagă consistentă pentru a dispune numirea unui funcționar guvernamental. Nu vreau să fac alt comentariu, dar vreau să observăm că tema șpăgilor la partid este una dintre infracțiunile des întâlnite în politica românească.

În continuare, hai să-i vedem și pe ăilalți membri ai grupării lui Bogdan Olteanu, foștii lideri ai organizațiilor de tineret și / sau studenți !

Vlad Moisescu fusese vice-președinte al organizației de tineret iar odată cu câștigarea guvernării devine șeful cancelariei lui Tăriceanu. În 2015 intră în vizorul DNA pentru infracțiuni de corupție petrecute în primăria Sectorului I din București. Acum este trimis în judecată.

Dan Motreanu a făcut și el stagiu important la organizația de tineret, unde a ocupat poziția de președinte. În perioada guvernării Tăriceanu a fost o scurtă perioadă ministru al agriculturii, dar a preferat mai degrabă funcții politice decât administrative. Acum este trimis în judecată pentru o șpagă de câteva sute de mii de euro în care mai este implicat și fostul consilier prezidențial George Scutaru.

Cristian David a fost secretar general al Tineretului Național Liberal. În urma alegerilor din 2004 devine senator de Vaslui și ministru delegat într-un minister aproape inutil despre care se spunea că a fost făcut special pentru el. După 2007, devine nici mai mult nici mai puțin decât ministru de interne. În 2015, DNA l-a trimis în judecată în stare de libertate, acuzația fiind că ar fi luat o șpagă de câteva sute de mii de euro.

O figură aparte a făcut Relu Fenechiu. Acesta nu s-a complicat cu o prezență efectivă în guvern, dar și-a trimis acolo doi subordonați: unul pe poziția de ministru al justiției, altul pe poziția de ministru al învățământului. Primul este Tudor Chiuariu și a fost deja condamnat la trei ani de închisoare. În plus, este trimis în judecată într-o altă cauză, legată de retrocedările a zeci de mii de hectare de păduri din județul Bacău. La rândul său, cel de al doilea (Cristian Adomniței) este trimis în judecată pentru implicare într-o afacere dubioasă cu tipărituri pentru Consiliul Județean, al cărui președinte era. Până la urmă, chiar și Fenechiu a ajuns să fie condamnat, acum fiind în plină executare a pedepsei.

Ultimul exemplu de fost lider al tinerilor liberali este Mihai Voicu. Acesta a fost președinte al organizației de studenți și apoi secretar general al partidului. După 2004, devine deputat (de Dolj) și vicepreședinte. L-am lăsat la sfârșit pentru că este singurul membru al acestui grup organizat care nu a trecut prin arest și nici nu are un dosar despre care să se știe.

Dar este tânăr și are viitorul în față.

P.S. M-ar bucura dacă s-ar realiza că exemplele de mai sus nu reprezintă niște cazuri izolate în care protagoniștii au acționat de capul lor. Din această perspectivă, ar fi necesară o cercetare a legăturilor existente între acești oameni și în ce fel au lucrat împreună pentru atingerea scopurilor. Decât luați unul câte unul, mult mai interesant ar fi să știm cine s-a ocupat de organizarea și coordonarea grupului.