Seismul din Italia a avut un impact emoțional extrem de puternic: o localitate a fost aproape integral distrusă (Amatrice), cca. 280 de persoane sunt decedate, alte câteva sute rănite. Pierderile materiale sunt încă greu de evaluat. Seismul a avut 6,2 pe scara Richter și s-a petrecut într-o zonă cu activitate seismică cunoscută.

Dar cu 39 de ani în urmă (în martie 2017 se fac 40) și România a fost scena unui cutremur devastator. Foarte multe localități, în special din sudul țării, au fost grav afectate. S-au consemnat peste 1.500 de morți și peste 11.000 de răniți (majoritatea în București), iar magnitudinea sa a fost de 7,4 grade Richter.

Faptul că de la cutremur au trecut patru decenii ne face să credem că un astfel de eveniment nu se mai poate întâmpla. Și totuși, seismologii sunt de acord că în curbura Carpaților va avea loc un nou cutremur. Întrebarea nu este dacă se va întâmpla ci când se va întâmpla …

În acest context, rămâne de neînțeles pasivitatea autorităților craiovene față de un eventual cutremur. Deși orașul nostru se află într-o zonă sensibilă, nimeni nu s-a îngrijit de întocmirea unei liste oficială a clădirilor cu risc seismic. Să nu uităm că în acest context, primăria Craiovei are o dublă responsabilitate, atât ca autoritate publică cu obligații în bunul mers al treburilor cât și în calitate de proprietar al multor clădiri cu risc de prăbușire. Cu toate acestea, acțiunile primarului Olguța Vasilescu se plasează între superficialitate și inconștiență, limitându-se la zugrăvit fațadele câtorva blocuri din centru și fără să abordeze problema consolidării clădirilor nici măcar în situații în care intervenția este obligatorie și urgentă, precum Colegiul Carol I sau Spitalul Filantropia.

Din fericire, există și profesioniștii de la ISU. Dar oamenii aceia se vor manifesta după ce s-ar declanșa un cutremur. Până atunci, nu ne rămâne decât să sperăm că dna. primar Vasilescu se va trezi și va înțelege că orașul nostru are și alte probleme decât cearta ei cu DNA-ul. Altfel, doar bunul Dumnezeu mai poate avea grija noastră …

P.S. Nu pot să nu-l pomenesc aici și pe Raed Arafat: în loc de acțiuni concrete pentru obligarea primăriilor la acțiunile prevăzute de lege, domnia sa ne dă sfaturi ! Cică să ne facem provizii de hrană și apă că nenorocirea nu-i departe …

Sursa foto: http://www.agendapompierului.ro

Despre același subiect, citește și: Primăria Craiova trebuie să publice lista clădirilor cu risc seismic din oraș