Forbes este una dintre cele mai prestigioase edituri din lume, cunoscută în special pentru aprecierile asupra mediului de afaceri. De ceva timp, Forbes România întocmește un clasament național în care evaluează calitatea mediului de afaceri în reședințele de județ.

Evident, fiind craiovean implicat în afaceri, am avut curiozitatea să examinez acest clasament. Din păcate, orașul nostru nu se găsește în TOP 10, adică în elita afacerilor din România. În plus, mai fac și câteva constatări care ar trebui să ne pună pe gânduri:

  • Deloc întâmplător, locul 1 este ocupat de Timișoara, locul 2 de Cluj, iar locul 3 de București.
  • Craiova, cel mai important oraș al Olteniei se găsește pe locul … 17 (da, șaptesprezece) !
  • O altă reședință regională, respectiv Iașiul, ocupă locul 10.
  • Reședințele de județ de pe cuprinsul Olteniei încheie coada clasamentului: Tg. Jiu – locul 21, Rm. Vâlcea – locul 25, Slatina – locul – 28, Tr. Severin – locul 32.

Din păcate, situația de mai sus valabilă pentru anul 2016, confirmă starea de lucruri din 2015.

Astfel, pentru anul precedent, primele trei locuri sunt ocupate în ordine de Timișoara, București și Cluj, iar Iașiul se regăsește pe locul 10.

În schimb, eșalonul oltenesc era și atunci codaș: Craiova pe locul 15, Tg. Jiu pe 20, Rm. Vâlcea pe 26, Slatina pe 27 și cu voia dvs. ultimul pe listă, Tr. Severin, pe locul 35.

Cifrele de mai sus demonstrează fără dubiu că Oltenia în general și Craiova în special sunt afectate de subdezvoltare. În Craiova, nici nu ar putea fi altfel: cineva trebuie să plătească faptul că după 1990, l-am votat de două ori pe Vasile Bulucea, de două ori pe Antonie Solomon și iată, de două ori pe Olguța Vasilescu.

Evident, cei care plătesc sunt chiar craiovenii: mai săraci, mai șomeri, mai lipsiți de perspective. Dar tot ei sunt cei care întrețin această stare de lucruri, prin încrederea nefirească acordată celor care țin în loc dezvoltarea economică a orașului. Curios, nu-i așa ?

PS. Pentru că sunt și fotograf amator, inserez aici câteva imagini luate în timpul demolărilor post-decembriste:

01-combinatul-chimic

Combinatul Chimic Craiova, se găsea în extremitatea de vest a orașulu. S-a demolat integral, iar terenul astfel eliberat urmează o procedură de decontaminare. 

02-fabrica-de-paine

Fosta fabrică de pâine a Craiovei se găsea pe Calea București. S-a privatizat și a devenit Pan Group, un jucător important pe piața produselor de panificație din România. Cum-necum, una din clădiri a fost cumpărată de Lidl. După demolare, aici s-a ridicat unul dintre supermarket-urile orașului.

03-electroputere

Electroputere nu are nevoie de o prezentare specială. Din „citadela industriei electrotehnice românești” a devenit la rândul său „Electroputere Parc”, adică încă un supermarket.