După cum s-a tot vorbit în ultima perioadă, Olguța Vasilescu va candida pentru Camera Deputaților, deși deține funcția de primar.

Motivul care susține această anomalie este știut: poziția de parlamentar aduce imunitate, iar imunitatea îi este extrem de necesară doamnei primar pentru că relația domniei sale cu DNA-ul este d-abia la început, iar dosarul referitor la șpăgile din campania electorală din 2012 este doar unul dintre cele aflate în studiul procurorilor. Dacă în cazul primului dosar, justiția își urmează cursul, în cele care vor urma, invocarea imunității poate fi de natură să împiedice sau să întârzie cercetările.

Desigur, doamna primar zice că prezența ei pe listă are doar rațiuni electorale. Cică „va trage lista”, iar după consemnarea rezultatelor va demisiona cu grăbire și va reveni în primărie.

Drept să spun, eu nu cred. Așa cum am mai zis, candidatura Olguței are un singur scop: dobândirea imunității. Mai mult decât atât, după ce PSD a anunțat și listele oficiale, am obținut și o confirmare indirectă, respectiv prezența dlui. Radu Preda pe locul II la Senat, așadar o poziție considerată eligibilă. Pentru cine nu-l știe, trebuie spus că distinsul viitor senator s-a găsit mereu în preajma Olguței: a urmat-o din PRM în PSD și nu a pierdut-o nici măcar în dosarele DNA-ului unde cei doi împart calitatea de suspecți. De fapt, acesta este motivul prezenței lui Radu Preda pe listele PSD la Senat: imunitatea.

P.S. Pe de altă parte, dacă Olguța va demisiona după alegeri (lucru care nu se va întâmpla, dar ea așa zice) devine foarte clar că manevra pusă la cale de PSD-ul local este o înșelătorie!

Să ne explicăm: Olguța le spune craiovenilor: „votați-mă pe mine, că doar sunt prima pe listă!” Dar după ce craiovenii o votează, aceeași Olguță susține că va ignora voturile primite și va reveni în primărie. Conform legii electorale, eliberându-se primul loc, cel aflat pe locul II va urca pe locul I, cel de pe III va urca pe II și tot așa, până la cel de pe locul VI care va urca pe locul V. De fapt, dacă Olguța își va ține cuvântul și va demisiona din calitatea de deputat ales, craiovenii care au votat-o vor fi sprijinit ocupantul locului IV sau care o fi pe acolo.

P.P.S. În intervalul 2012 – 2016, patru parlamentari de Dolj nu și-au dus mandatul până la capăt din cauza problemelor cu justiția: Gheorghe Nețoiu – condamnat pentru evaziune fiscală, înșelăciune și spălare de bani, Nicolae Vasilescu – condamnat pentru trafic de influență, Ștefan Stoica – declarat incompatibil de ANI și Antonie Solomon – condamnat pentru luare de mită. Rămâne de văzut câți dintre viitori parlamentari de Dolj vor reuși să-și termine mandatul în intervalul 2016-2020.

Reclame