Incredibil ! Douăzeci și trei de deputați PNL în frunte cu președinta lor, Alina Gorghiu, propun o lege de cea mai pură inspirație marxist-leninistă: supra-impozitarea companiilor care își exportă profitul în loc să-l lase aici, în țară, la dispoziția poporului.

Nu mă îndoiesc că – dacă cei doi ar mai trăi – Lenin ar fi mândru de o astfel de aplicare a Învățăturilor sale, iar Hugo Chevez i-ar chema pe toți să-i decoreze cu „Medalia luptătorului împotriva capitalismului”.

Dincolo de faptul că liderii PNL nu înțeleg nimic din ce înseamnă proprietate și profit, mai observ o stare de fapt extrem de gravă: producătorii de profituri din România (adică acea categorie profesională care alimentează bugetele cu banii necesari atât funcționării statului cât și îndestulării unui aparat birocratic supradimensionat) sunt priviți ca o vacă de muls, obligată prin lege să-și mărească producția de lapte.

Mâine, în același stil populist și demagogic, ne putem aștepta ca alți lideri politici să propună ca impozitările aberante să fie extinse și asupra altor producători de profit. Nu mă îndoiesc că motivații imbecile, care să placă poporului și să fie vârtos aplaudate, se vor găsi mereu.

Iar poimâine, în logica firească a acestor atitudini, vor propune și naționalizări, astfel încât profitul oricărei companii să nu mai fie împărțit între stat și proprietarii companiei ci să ajungă integral la stat, care – nu-i așa ? – oricum știe mai bine decât orice privatizat ce să facă cu banii.

*   *   *

P.S. M-ar bucura dacă liderii politici (nu doar liberali) și-ar asuma obligarea instituțiilor statului să-și facă datoria, indiferent de dimensiunea sau denumirea contribuabilului. Nu este acceptabil un tratament preferențial, iar legea trebuie să fie aceeași, atât pentru o companie multinațională cât și pentru un buticar cu magazin la colțul blocului. Problema pe care liderii PNL vor să o rezolve este rezultatul incapacității ANAF de a impune respectarea legii. Iar o astfel de situație nu poate fi rezolvată printr-o nouă lege care să aducă o nouă impozitare. Pentru că așa cum nu respectă legile actuale, cei care pot, nu vor respecta nici legile viitoare.