Deși am trecut de jumătatea campaniei electorale, încă nu știu cu cine voi vota pe 11 decembrie – desigur, dacă voi vota.

Ca să-mi fie mai ușor, m-am hotărât să procedez prin eliminare, așa cum am făcut cu mulți ani în urmă când mi-am luat prima mașină din banii munciți de mine: pe rând, am scos din discuție tot ce nu-mi plăcea. Întâi pe cele care consumau mult, apoi pe cele care-mi depășeau bugetul și în fine, pe cele urâte.

Prin urmare, hai să vedem cu cine nu votăm, ca poate așa ajungem la vreo concluzie. Evident, ne vom îndrepta atenția doar către acele partide despre care se presupune că vor intra în viitorul parlament. Acestea sunt (în ordinea clasamentului pe care presupunem că se va forma în 11 decembrie) PSD, PNL, USR, ALDE și cu voia lui Băsescu, ultimul pe listă, PMP.

Dar să le luăm pe rând.

Partidul Social Democrat conduce județul de zeci de ani și cu excepția laudelor cu care se gratulează ei între ei, nu se vede nimic. Deși după revoluția din 1989  Doljul a avut o poziție bună în ierarhia națională, astăzi este suntem în coada clasamentelor atunci când este vorba despre indicatorii de dezvoltare și respectiv în fruntea lor, dacă este vorba despre șomaj sau sărăcie. Așadar, n-au făcut nimic. Desigur, la cât au jefuit țara și județul, PSD-ul dispune de bani și influență, dar acestea sunt folosite mai mult pentru manipularea oamenilor și mai puțin pentru propășirea regiunii.

2016-11-psd-la-plenita

Indiferență reciprocă în campanie: grupul de activiști pesedisti se uită pierdut în stânga. Prin spatele lor, electoratul trece sprijinit în baston.

Nici privind listele de candidați propuși nu se vede vreo capacitate. La Senat, lista se deschide cu un oarecare Claudiu Manda despre care se știe doar că-i bun alergător și că a fost propus ministru al bugetului. Drept să spun, eu nu aș fi avut încredere să-i dau pe mână bugetul firmei, chiar dacă șeful său de partid a avut curajul să-i dea pe mână bugetul României. Dar genul ăsta de inconștiență l-am mai văzut și la alte partide. La Cameră, pe locul întâi este Olguța Vasilescu care zice că nu vrea parlamentar și că stă acolo doar ca să înșele craiovenii și votând-o pe ea să-l voteze pe cel de-al cincelea sau al șaselea candidat al PSD-ului. Nici-o mirare ! După cum știm, între toate partidele românești, ei stăpânesc înșelarea oamenilor cel mai bine.

  • Verdict: nu votez PSD nici la Camera Deputaților, nici la Senat.

Partidul Național Liberal nu mai este nimic din ce-a fost și nu mai este nici liberal. Degradarea sa a început cu ani buni în urmă, când – odată cu accesul la guvernare – a fost acaparat de o mână de aventurieri politici. Aceștia nu s-au sfiit să-l utilizeze cu cinism pentru îmbogățirea proprie. Iar pentru asta, s-au dfolosit de metode consacrate de adversarii politici: corupție organizată, conectarea firmelor proprii la bugete, de la cel local până la național, funcții în aparatul de stat împărțite pe șpagă sau în cel mai bun caz pe cumetrie. Nu întâmplător, cea mai mare parte a acelor indivizi se găsește la pușcărie sau sunt în diverse faze prin tribunale și judecătorii. Care au scăpat, tremură chiloții pe ei sau sau colaboraează cu procurorii, dându-și în gât foștii parteneri.

Pe fondul acestei degradări, fuziunea cu partidul lui Băsescu nu a adus vreo clarificare ideologică și nici impulsul necesar depășirii mediocrității politice care domină atât conducerea centrală cât și conducerile județene, ci dimpotrivă, l-ea pus capacul. Te umflă râsul vâzând cum foștii adversari de ieri sunt siliți să se tolereze reciproc și să preamărească valorile liberale mârâind unii la alții ca doi dulăi aflați la egală distanță de osul pe care se mai găsește ceva cărniță.

2016-11-pnl-pe-strada

În campania comună din 2012, PNL și PSD au organizat „marșuri de convingere” pe străzile orașului. Întrucât au câștigat alegerile, peneliștii au rămas convinși că a fost o idee bună, așa că o re-utilizează și în 2016.

În ce privește candidații, fuziunea de la tribunal se vede și pe listele mobilate simetric: unul de la fostul PNL, altul de la fostul PD. Doar că în timp ce fostul PD a adus nume noi (Vetuța Păsculescu este un bun exemplu), fostul PNL merge cu aceeași garnitură prăfuită: Oprea, primul la Senat, Stroe, al doilea la Cameră. Amândoi sunt pereni în parlament, dar nu pentru că vreunul din ei ar fi avut vreo valoare ci doar pentru capacitatea aproape infinită de a-și pupa-n cur stăpânul. Giugea nu se pune, că oricum își capătă mandatul indiferent cât de proaste le vor fi rezultatele. Bine că au scăpat de Mișu Voicu, trimis de superiorii săi în misiune peste hotare.

  • Verdict: nu votez PNL nici la Camera Deputaților, nici la Senat.

*   *   *

Nu întâmplător, celelalte trei partide aflate în discuție sunt partide noi, dintre care cel mai important pare să fie USR.

Uniunea Salvați România lui Nicușor Dan este într-o situație identică cu PPDD-ul lui Dan Diaconescu de acum patru ani, ambii lideri fiind foarte vocali împotriva PSD-ului, ambele partide neavând structuri serioase în teritoriu, amele partide având candidați aproape necunoscuți și cu merite știute doar de liderul central. Desigur, sunt niște diferență de limbaj dar nu și de abordare: dacă PPDD-ul de ieri lupta cu multă insistență împotriva ciocoilor, USR-ul de azi este foarte pornit împotriva corupților.

În ce privește candidații, cu cel de la Senat mi s-a întâmplat să mă intersectez când am scris că USR are un program superficial și mi-am permis să fac câteva propuneri, în special pe tema infrastructurii deficitare din zona Olteniei. Surprinzător, dar în loc de cuvenitul dialog am avut parte de gălăgie, lătrături și insulte, într-un comportament la fel de vehement cu al PSD-ului de pe vremea campaniei din locale. Evident, situația nu m-a afectat, dar un astfel de comportament intolerant și agresiv mă face să-mi pun multe întrebări.

Despre celălalt candidat, cel de la Camera Deputaților, am aflat doar că este stabilit în Poiana Mare și că a avut ceva încercări de a face bussines care nu i-au reușit. Partizanii lui susțin că-i absolvent la Institutul de Tehnologie de la Massachuttes, ceea ce este o calitate dar destul de puțin folositoare la Poiana Mare. Dar poate că îi va folosi de luna viitoare în Parlamentul României.

Verdict: nu votez USR la Senat, iar Camera Deputaților rămâne în studiu.

În fine, deși ce se va întâmpla în Dolj este mai greu previzibil, pragul electoral la nivel național va fi depășit de ALDE și probabil și de PMP.

Alianța Liberalilor și Democraților propune pentru Cameră o curiozitate politică: ocupantul locului I este un deputat de Gorj cu buletin de Mehedinți care are nevoie de un GPS pentru deplasările din județ. Pe de altă parte, este bine că din propunerile locale lipsește senatoarea Cristiana Anghel, înlocuită pe ultima sută de metri de senatorul (fost PSD) Florea Voinea.

  • Verdict: nu votez ALDE la Camera Deputaților, iar la Senat rămâne în studiu.

nu votez ALDE la Camera Deputaților, iar la Senat rămâne în studiu.

Nici Partidul Mișcarea Populară nu este în stare să găsească craioveni (sau doljeni) care să candideze și pentru Senat apelează la un candidat de peste hotarele județului, în persoana unui senator din Olt. Pe locul de la Camera Deputaților, s-a instalat fostul președinte UNPR, Gheorghe Bică.

  • Verdict: nu votez PMP la Senat, iar la Camera Deputaților rămâne în studiu.

*   *   *

Desigur, variantele de mai sus nu acoperă integral posibilitățile de exprimare prin vot, la 11 decembrie. Mai rămâne o formulă – din ce în ce mai promovată – respectiv anularea votului pentru a transmite un mesaj clar de la electorat la candidați: n-ai cu cine, dom’ le, n-ai cu cine …