În primăvara acestui an, primăria Craiovei și propaganda de partid anunțau cu surle și trâmbițe că „mai e puțin și inaugurăm Water Park-ul din Luncă”. S-a dovedit a fi doar una din minciunile electorale cu care a defilat PSD-ul local: după cum s-a văzut, a trecut vara și Water Park-ul nu s-a inaugurat de fel. Mai mult decât atât, o eventuală inaugurare este greu previzibilă în acest moment.

De ce s-a ajuns aici ?

Desigur, în primul rând prin incompetența autorităților locale, incapabile să gestioneze o lucrare de asemenea anvergură. Ca de obicei când vine vorba despre primăria Craiova, la incompetență mai adăugăm și corupție. Din păcate, incompetența conjugată cu corupția prezintă riscuri majore, iar în cazul water-park-ului însemană timp pierdut și mulți bani aruncați pe apa sâmbetei.

Ca să înțelegem asta, ajunge să aruncăm o privire peste comunicatul DNA-ului, cel care se referă la trimiterea în judecată a câtorva persoane implicate în proiectarea și execuția Water Park-ului. Vă redau mai jos un pasaj edificator:

[…] a fost schimbată integral, fără respectarea prevederilor legale, structura de rezistență a unei clădiri din cadrul complexului, urmărindu-se reducerea costurilor ocazionate de execuția lucrărilor, în raport cu proiectul tehnic inițial și devizul ofertă, astfel încât diferența în plus dintre sumele de bani solicitate și obținute din fondurile europene, respectiv bugetul național și sumele de bani cheltuite pentru execuția obiectivului să fie însușită pe nedrept.

Deși cele petrecute acolo sunt clare, voi sublinia: una din clădirile Complexului Water Park din Craiova are o structură de rezistență modificată. Iar modificările nu s-au făcut adăugându-se ceva, ci dimpotrivă, luându-se. Mai precis, urmărindu-se reducerea costurilor, structura de rezistență s-a executat folosindu-se mai puține materiale: mai puțin beton, mai puțină armătură.

Situația de mai sus este de o gravitate extremă și ar necesita o atenție sporită, nu doar din partea DNA-ului. Primăria Craiova (ca beneficiar al lucrării) dar și Inspectoratul de Stat în Construcții ar trebui să demareze propriile anchete pentru a căuta și găsi soluțiile necesare.

Cred că este clar pentru toată lumea că în aceste condiții, utilizarea clădirii respective prezintă riscuri. Întrucât nu știm cât s-a furat, nu știm nici cât de mari sunt riscurile respective. Ne putem întreba dacă edificiul va rezista la un cutremur sau dacă nu va suferi chiar la un vânt mai puternic.

În orice caz, răspunsurile nu pot fi oferite „după ureche”, ci doar după o expertiză tehnică serioase, făcută cu responsabilitate. Doar așa putem ști câte din clădirile complexului au fost afectate de furtul de materiale.

Mai mult decât atât, până la remedierea completă a acestor deficiențe, nu poate fi vorba despre darea în folosință a complexului. Deocamdată, proiectul este întârziat vreo doi ani. Probleme scoase în evidență în comunicatul DNA pot să adauge încă atât: expertizarea, reproiectarea, remedierea și în fine, continuarea lucrărilor, toate au nevoie de timp, fără a mai vorbi de costurile suplimentare.

*

P.S. Mă întreb: câte din lucrările având ca beneficiar primăria Craiovei sunt confruntate cu probleme similare ? S-au furat materialele din structura de rezistență doar la Water Park ? Cine răspunde ? Sau așteptăm un cutremur pentru a ne edifica ?

Desigur, nu mă mai întreb când se vor plictisi craiovenii să fie conduși de incompetenți și corupți.

Reclame