Vacantarea funcției de primar al Craiovei atrage după sine și o firească agitație pre-electorală. Printre ideile care circulă își face loc și necesitatea unei alianțe a dreptei locale care ar trebui să prezinte un candidat unic sau cam așa ceva.

Dar cum a fost „dreapta” în 2016 ? Păi să facem un scurt inventar, în ordinea rezultatelor obținute:

Primul clasat, Pavel Badea, a candidat din partea PNL și a obținut cca. 13 %. Al doilea clasat, Mircea Năstase, a candidat din partea ALDE și a obținut cca. 9 %. Urmează Dan Cherciu, candidatul unei alianțe încropită de partidul Monicăi Macovei (M10) și PNȚ-CD-ul local a obținut cca. 5 %. Cu voia dvs., ultimul pe listă este subsemnatul: Horațiu Buzatu, candidatul unui partid nou înființat, Mișcarea Liberală. Am obținut 3 %.

Însumând toate aceste „realizări”, avem un total de 30 % și o primă concluzie, să-i zicem aritmetică: un candidat unic ar fi obținut în cel mai bun caz suma voturilor tuturor, deci insuficient pentru a câștiga primăria.

Alte concluzii nu contează, mai ales că niciunul dintre cei patru foști candidați nu (mai) are o semnificație electorală. Să explicăm repede de ce : Pavel Badea a fost exclus din PNL. La rândul său, Mircea Năstase a pățit la fel: exclus din ALDE. Dan Cherciu a declarat că nu va mai candida vreodată, candidatura din iunie 2016 fiind – zicea el – ultima. În fine, subsemnatul: 3 % nu este un rezultat care să susțină o nouă candidatură.

Acestea fiind spuse, hai să vedem: cum ar putea să arate dreapta craioveană?

Evident, PNL nu poate rata alegerile așa că va prezenta un candidat. Se zice că ar fi vorba de Ionuț Stroe, de două ori deputat de Craiova și de acum – a treia oară – deputat de Dolj. Se mai zice că ar putea fi și Ovidiu Oprea (cunoscut și sub denumirea de Mario) – de patru ori senator de Dolj. Rămâne de văzut dacă vreunul din ei va reuși să obțină mai mult decât fostul lor coleg, exclusul Pavel Badea.

ALDE funcționează într-o alianță cu partidul de guvernământ, deci este puțin probabil să propună un candidat despre care toată lumea va ști că face doar figurație. Poate că dacă Mircea Năstase ar fi rămas în partid, o candidatură putea fi interesantă, măcar din poziția de consilier municipal. Mai degrabă vor anunța că sprijină candidatul PSD.

Dan Cherciu și M10 sunt o asociere expirată. Dar nu-i nimic, o nouă o asociere, de această dată cu USR-ul local, poate fi calea către o nouă candidatură, chiar dacă a declarat că nu vrea să mai candideze. În definitiv, domnia sa a mai declarat și că nu va candida din partea M10 și tocmai de acolo a candidat, așa că …

În ce mă privește, nu doresc să mai candidez. Programul pe care l-am propus craiovenilor în iunie 2016 s-a bucurat de susținerea a doar 3 % din alegători, prea puțin pentru a avea vreo semnificație. Sigur, asta nu înseamnă că Mișcarea Liberală nu se gândește la un candidat care să ducă în dezbatere publică problemele Craiovei și soluțiile noastre la acele probleme, dar asta-i o altă discuție.

*     *     *

Desigur, în peisajul politic local sunt și câteva noutăți:

Partidul Mișcarea Populară va dori să spele rușinea rateului din vară când Gelu Vișan – cu tot startul său gălăgios – nu a reușit să strângă semnăturile prevăzute de lege pentru înregistrarea candidaturii. Prin urmare, PMP va prezenta un candidat.

Nu în ultimul rând, Uniunea Salvați România are obligația de a participa în această rundă electorală, mai ales că a devenit unul dintre partidele cu reprezentare parlamentară din Dolj. Dacă va fi Dan Cherciu sau altcineva, rămâne de văzut.