Toată țara a reacționat la tâmpenia spusă de Olguța, cum că mărește salariile bugetarilor, unele cu 100 % (dublându-le), altele cu doar 45 – 50 %. În general, lumea s-a minunat oscilând între bucurie și obidă. Unii s-au apucat să facă și calcule încercând să sublinieze gogomănia, alții au luat-o la mișto – pe bună dreptate aș zice. De fapt, pentru dna. ministru, cifrele și relațiile dintre ele sunt niște chestii destul de abstracte, iar dublarea unui salariu poate însemna orice. Să mai adăugăm că pregătirea economică de care dispune fosta primăreasă este ușor diferită de zero, așa că pretențiile oamenilor normali ca Ministrul Muncii să poată evalua un impact bugetar nu-și au rostul.

Pe de altă parte, noi, la Craiova suntem obișnuiți cu astfel de efuziuni și fantezii. În cei câțiva ani în care a ocupat primăria, genul acesta de anunțuri era des utilizat. Ca să dau doar două exemple, după 2012, ne-a anunțat de nenumărate ori că „luna viitoare începem lucrările la autostrada Craiova – Pitești”. Evident, lucrările n-au început niciodată. Sau ne-a mai anunțat că, în combinație cu o firmă chineză și cu Ministerul Apărării Naționale, va construi vreo 24 de blocuri cu 1.800 de apartamente ieftine care vor fi predate beneficiarilor în decembrie 2017. Aici lucrările au început, dar sunt acum sunt sistate. Pe șantier există o biată jumătate de bloc din cele 24 promise.

Prin urmare, cred că este bine să nu ne impacientăm. Ca de obicei, Olguța minte de îngheață apele și este de presupus că ministrul de finanțe va bloca din considerente aritmetice derularea acestei aventuri salariale. Iar dacă – prin absurd – măsura va deveni efectivă, cred că va produce în cel mai scurt timp derapaje economice greu de prevăzut acum. Să nu uităm că fondul de salarii publice a tot scăzut, dar tot se situează la 6-7 % din PIB. Ori mărirea acestui fond fie și numai cu 50 %, tot înseamnă blocarea a peste 3 % din PIB, adică mai mult decât deficitul bugetar asumat (sau mai mult decât bugetul apărării – ăla pe care pesediștii l-ar fi vrut de 1,35 % și nu de 2 % cât se convenise cu NATO).