Imediat după instalarea sa că primăreasă a Craiovei, Olguța Vasilescu anunța de două-trei ori pe an că „luna viitoare începem lucrările la autostrada Craiova – Pitești”. Evident, lucrările nu au început niciodată, iar anul acesta putem aniversa cinci ani de promisiuni mincinoase.

Continuând cu același comportament, imediat după instalarea sa la Ministerul Muncii, aceeași Olguță anunță cu aceeași emfază dublarea salariilor tuturor bugetarilor din România, gândind pasămite că doar aceia muncesc, în timp ce angajații din privat huzuresc laolaltă cu patronii lor.

În același interval de timp, în care Olguța mințea de înghețau apele, un american bogat a devenit și mai bogat. Este vorba despre Jeffrey Bezos, cunoscut deoarece s-a îmbogățit după ce înființat compania Amazon. Îmbogățirea s-a produs pentru că americanul a fost printre primii care au înțeles oportunitățile internetului și a pus pe roate înaintea altora comerțul online într-o perioadă în care multă lume încă nu știa ce înseamnă world wide web.

Dar fanteziile lui Bezos nu s-au oprit la îndeletnicirile terestre. Zilele trecute a anunțat că până la sfârșitul lui 2017 (adică anul acesta), va organiza prima excursie comercială la altitudini suborbitale folosind o capsulă spațială proiectată de Blue Origin, una din companiile sale. În etapa următoare, compania va vinde bilete care vor costa în jur de 120.000 USD celor care vor vrea să vadă Terra de pe o orbită ce se va afla la cca. 100 de km.

O să întrebați de ce dau aceste două exemple?

Nu este un motiv anume în afară de acela că lui Bezos nu i-a dublat nimeni salariul. În schimb, s-a ocupat el să-și dubleze din când în când averea și trebuie subliniat că până acum a făcut asta de câteva ori.

Metoda aleasă de Jeff Bezos pentru a-și dubla averea nu a fost tocmai simplă, dar în esență este vorba despre faptul că și-a muncit mintea. În schimbul efortului său, aceasta i-a dat câteva idei bune.

Este adevărat, la materializarea ideilor sale au muncit câțiva ani de zile câteva mii de oameni, contribuind fiecare după priceperea sa la succesul ideii. Dar este la fel de adevărat că așa cum Amazon a fost una dintre primele idei, Blue Origin este printre ultimele. Mai departe, vom vedea ce va urma, pentru că eu cred că Bezos nu se va opri din dublatul averii sale, iar vânzarea de bilete pentru capsula spațială va contribui din plin la asta.

P.S. Atât minciunile Olguței cât și realizările lui Jeff Bezos sunt aplaudate. Prima categorie, de către românii mințiți. A doua categorie, de către investitorii mulțumiți.

Pentru cine vrea să vadă cum decurge un exercițiu de lansare a navetei spațiale private, click aici.