Circulă pe net un document (vezi foto) care dovedește că statul lui Dragnea, Grindeanu & Comp. are un plan de atragere de fonduri către bugetul său, altul decât ceea ce presupune colectarea taxelor și impozitelor legale.

După cum se vede, performanța inspectorilor fiscali în 2017 va fi evaluată și după sumele atrase suplimentar de la contribuabili. Mai mult decât atât, inspectorilor li se impune și un plan cu baremuri precise și diferențiate pe criteriul persoane juridice / persoane fizice.

Suma pe care un inspector fiscal trebuie să o „jumulească” de pe spinarea contribuabililor – persoane juridice – este uluitoare: 6 milioane de lei, adică 1,3 milioane de euro. Tinând cont că în nivelul planificat de performanță sunt prevăzute cel puțin 11 inspecții, ne putem aștepta că de la fiecare agent economic trebuie colectată o sumă de 6.000.000 lei / 11 inspecții = 550.000 lei, adică peste 120.000 euro.

Cred că se impune o interpelare a Ministrului Finanțelor astfel încât raționamentele care au stat la baza elaborării acestor criterii de performanță să fie făcute publice.

Nu de alta, dar atât firmele românești cât și simplii contribuabili au dreptul să cunoască toate detaliile. Altfel, între statul atotputernic și o bandă de mafioți care stoarce o așa zisa taxă de protecție, nu mai este nicio diferență.