11 iunie este o dată care ar trebui marcată cu negru în calendarul României: cu aproape 70 de ani în urmă, statul comunist a luat decizia de a-și deposeda proprii săi cetățenii de orice mijloc sau capacitate de producție pe care le dețineau. În epocă i s-a spus „naționalizare” dar a fost o hoție de proporții cosmice.

Desigur, propaganda vremii a insistat pe ideea că hoția ar fi fost scuzabilă deoarece „întreprinderile au fost smulse din mâinile lacome ale exploatatorilor” devenind astfel bunul întregului popor. O minciună care ne-a costat scump pe toți, pentru că atunci a început un declin economic care nu a mai fost stopat nici până astăzi, când România continuă să fie una dintre cele mai înapoiate țări din Uniunea Europeană.

Grav este că acum, după șapte decenii, încă mai există oameni care cred că proprietatea statului poate aduce dezvoltare, dar asta-i o altă temă …

Bunica îmi spunea că România nu va putea recupera timpul pierdut între 1947 și 1989 decât dacă se vor corecta toate cele trei mari greșeli făcute atunci: abolirea monarhiei în decembrie 1947, naționalizarea făcută în iunie 1948 și cooperativizarea începută în martie 1949 și terminată în 1962.

Privind retrospectiv, îmi dau seama că toate cele trei nenorociri mai produc efecte: retrocedarea proprietății țărănești a fost greoaie și incompletă. Oamenii și-au primit o parte din pământuri, dar animalele, uneltele, utilajele și alte bunuri confiscate au rămas statului. Despre despăgubiri nu s-a mai pus niciodată problema.

De asemenea, retrocedarea proprietății industriale s-a făcut în foarte mică măsură, aproape deloc, în majoritatea cazurilor după acțiuni lungi și grele în justiție.

Nici în direcția Restaurației Monarhiei statul român nu făcut vreun pas deși abdicarea Regelui a fost rezultatul voinței unei puteri străine, nicidecum a românilor.

Așadar, nu ar trebui să ne mirăm prea tare de situația în care ne găsim. Este rezultatul direct al comportamentului nostru, deși cele trei decenii trecute de la debarasarea României de Ceaușescu, ar fi trebuit să fie un interval de timp suficient.