La începutul acestei veri, Olguța Vasilescu – pe atunci ministru al muncii în guvernul Grindeanu – a emis un sfert de panseu cu privire la eventualitatea ca Lionel Messi (fotbalist bine plătit la FC Barcelona) să primească în România o indemnizație de creștere a copilului calculată în funcție de veniturile sale.

Frica lu’ madam era întemeiată pe probabilitatea ca Messi să joace în campionatul din România pe un salariu de 30 de milioane și – dacă ar face un copil – statul să fie obligat să-i plătească o indemnizație de 85 %, adică vreo 25 de milioane. Evident, situația era considerată inacceptabilă, în buna tradiție a statului comunist care știe doar să-ți ia, dar niciodată să-ți dea.

Auzind-o pe fosta primăreasă devenită ministru cum evaluează un contract de muncă, am crezut că este doar încă o mostră de prostie, ca multe altele cu care ne-a obișnuit, de la construcția autostrăzii Craiova – Pitești, până la inaugurarea repetată a parcului acvatic aflat de mulți ani în construcție lângă groapa de gunoi a orașului.

Din nefericire, nu-i doar o prostie …

Zilele trecute am primit dovada că gândirea cu noduri a Olguței nu este un accident și că – la rândul său – primul ministru împărtășește aceeași viziune prostească. Iar dacă Olguța Vasilescu avea temeri legate de indemnizația lui Messi, iată că a venit și rândul lui Mihai Tudose să exprime aceleași spaime, de astă dată legate de o eventuală indemnizație pe care ar merita-o Simona Halep, dacă se va decide să devină mamă.

Mai precis, Mihai Tudose a dat-o ca exemplu negativ tocmai pe celebra jucătoare de tenis, care – vezi-Doamne – ar obliga statul să-i plătească 85% din veniturile pe ultimul în, în cazul în care va deveni mamă.

Citatul din Tudose: „Astăzi, când stăm de vorbă, indemnizația e 85% din salariu. Cineva, acolo, a spus de bun simţ: domnule, nu toţi au salariu, obţin bani din alte venituri, se ocupă cu miniagricultură în jurul casei, omul revinde, are un venit. Apoi, de la asta s-a ajuns la venituri, inclusiv dacă-şi vinde casa. Şi mai în glumă, mai în serios, râdeam cu câţiva colegi: domnule, hai să schimbăm legea până nu-i încolţeşte foarte serios ideea, cuiva, să rămână gravidă, să facă un copil. Mă refer la Simona Halep, fiindcă veniturile pe ultimul an au fost destul de mari, importante, câteva milioane de euro şi va trebui să-i dăm 85% din venituri.”

Evident, o atitudine corectă ar fi ca primul ministru să-și ceară scuze pentru această afirmație. (De la Olguța nu se poate avea o astfel de pretenție). Dar cu scuze sau fără, un lucru este clar: miniștrii României nu-și bazează programul politic pe principii și soluții ci pe celebra zicală „să moară și capra vecinului”.