Vă mai aduceți aminte campania electorală din iunie 2017 pentru alegerea primarului Craiovei ? Daaa, aia în urma căreia Mihai Genoiu a devenit primarul Craiovei.

Dar vă mai aduceți aminte de contracandidații săi ?

Unul dintre ei a reușit o surpriză electorală: Lucian Săuleanu, candidat independent, deși a anunțat intenția de candidatură cu doar o lună înainte de a fi început strângerea de semnături, a urcat pe podium pe un foarte onorabil loc III.

Alți candidați notabili au fost Ovidiu Oprea de la PNL (cunoscut și sub denumirea Mario) precum și mai tânărul politician Adrian Prisnel de la USR. Evident, cei doi nu sunt notabili pentru cine-știe-ce realizări politice și administrative, ci pentru că sunt parlamentari de Dolj, motiv pentru care au și fost investiți de partidele lor cu încrederea de a lupta pentru Primăria Craiovei. Pentru cine nu știe, primul este senator, iar cel de al doilea este deputat.

Revenind la campania electorală, aceasta a început pe 27 mai și a luat sfârșit la 9 iunie. Mai puțin de o lună, pentru că fiind vorba de alegeri parțiale și nu la termen, a durat doar 14 zile. Pe de altă parte, campania electorală a fost precedată de diverse alte pregătiri prevăzute în calendarul electoral. Cea mai importantă dintre acestea a început pe 7 mai și a fost colectarea de semnături pentru susținerea candidaturilor. Prin urmare, putem spune că pregătirea alegerilor a „mâncat” o lună din timpul fiecărui candidat.

După cum spuneam mai sus, doi dintre candidați aveau (și încă au) statutul de parlamentar. Prin urmare, o curiozitate firească m-a făcut să cer angajatorilor celor doi câte o situație cu privire la prezența lor la locul de muncă și – cum altfel ? – la veniturile obținute de la angajator în perioada de pre-campanie și campanie electorală.

Așa cum era de așteptat, cele două instituții mi-au răspuns, așa că vă ofer și dvs. informațiile obținute,

În ce privește prezența, deputatul USR Prisnel figurează astfel:

  • prezent pe 8, 23, 25 mai.
  • absent, din cauza deplasării în circumscripție pe 9, 10, 11, 15, 16, 17, 18, 22, 24, 29, 30, 31 mai, precum și pe 6, 7 și 12 iunie.

Senatorul PNL Oprea:

  • prezent pe 8, 9, 10, 11, 15, 16, 17, 18, 22, 23, 24 și 25 mai.
  • învoit pe 29, 30 și 31 mai precum și pe 6, 7 și 8 iunie.

O concluzie ar fi că Oprea – fiind mai șmecher decât Prisnel – a avut grijă să figureze „învoit” doar în perioada de campanie electorală. Pe undeva este și logic: Oprea, ca reprezentat al PNL nu s-a mai implicat în strângerea de semnături, lăsând partidul să facă munca de jos. În schimb, Prisnel a trebuit să fie prezent la această operațiune, mai ales că – din cauza dezinteresului craiovenilor – aceasta s-a făcut cu destulă greutate.

Referitor la venituri, ei bine, aici avem o surpriză …

Deputatul USR Prîsnel:

  • indemnizația de deputat: 5.467 (mai) + 5,467 (iunie) = 10.934 lei

Senatorul PNL Oprea:

  • indemnizația de senator: 5.891 (mai) + 5.891 (iunie) = 11.782 lei

În concluzie, cei doi parlamentari de Dolj înscriși în competiția pentru primăria Craiova, au primit indemnizațiile neștirbite, deși – în perioada de campanie electorală – au lipsit de la munca lor din Parlament.

Altfel spus, Oprea și Prîsnel și-au făcut campania electorală fiind plătiți de stat. Deci când mergeau prin cartiere, leafa mergea și ea după ei, iar banii intrau în cont. Când țineau discursuri la popor, leafa ținea și ea drumul drept: din contul Parlamentului, drept în contul parlamentarului. Mișto, nu-i așa ? În condițiile astea, să tot faci campanie electorală, mai ales că în conformitate cu legea votată tot de ei, cheltuielile făcute de candidați în campanie le sunt integral rambursate de Autoritatea Electorală Permanentă.

*

Drept să spun, în cazul senatorului Oprea, povestea de mai sus este firească. Cine-l cunoaște, știe că-i așa. Dar în cazul deputatului Prîsnel, mi se pare o ciudățenie, pentru că ne era prezentat o alternativă sănătoasă la mizeria politică din jur. Se pare că nu-i prea diferit: la fel cum senatorul USR Goțiu a urmat exemplul colegilor săi dormind în timpul ședinței de plen, și deputatul Prîsnel urmează exemplul senatorului Oprea și își face campanie electorală pe banii contribuabililor. M-ar fi bucurat dacă – în numele unei minime normalități – senatorul și deputatul și-ar fi suspendat nu doar activitatea ci și salariul. Nu au făcut-o niciunul. Dezamăgitor, zău …