Observ – și nu pot rămâne indiferent – că se depune mult efort pentru asocierea demersului inițiat de Coaliția pentru Familie cu Partidul Social Democrat.

Ideea de bază a acestui efort este o judecată simplă, dar mincinoasă: PSD este rău, deci ceea ce susține PSD este rău. Ca o consecință firească, inițiativa de modificare a Constituției solicitată de Coaliția pentru Familie devine și ea la fel de rea precum este PSD-ul lui Dragnea și Olguța.

De cealălaltă parte, avem atitudinea USR care a făcut și un referendum intern pe această temă și a decis – după cum bine știm – să se împotrivească proiectului Coaliției pentru Familie.

Altfel spus, pentru cei obișnuiți să judece în alb și negru a fost confecționată o idee simplă care a început să se rostogolească în mediul on-line: PSD-ul este rău și negru pe când USR-ul este bun și alb. Ba mai mult decât atât, am găsit și variante de-a dreptul imbecile: PSD-ul este de stânga și susține Coaliția, pe când USR-ul este de dreapta și nu susține Coaliția.

Ca orice altă polarizare a ideilor și aceasta este periculoasă. Judecata în alb și negru te împiedică să vezi nuanțele, care cel puțin în acest caz sunt destule. Din acest motiv vreau să aduc o clarificare, măcar în ce mă privește: sunt de dreapta și cred că nu trebuie să aduc explicații în acest sens. De asemenea, nu sunt PSD-ist și nu împărtășesc în niciun fel manifestările acestei adunături lipsite de scrupule chiar și în acest caz. În schimb, sunt cu toată fermitatea în favoarea revizuirii Constituției, așa cum a fost propusă de Coaliția pentru Familie.

Prin urmare, de fiecare dată când va exista ocazia, voi susține ca formularea existentă în Constituția actuală, respectiv „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor” să fie înlocuită de formularea mai precisă, respectiv „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”