Răspunsul este pozitiv: oriunde i se permite prezența, capitalul privat aduce dezvoltare și oferă soluții de avangardă.

După succesul obținut cu programul spațial Space X, Elon Musk ne aduce un nou exemplu, doar că de această dată subiectul nu mai este aerian ci dimpotrivă, cât se poate de terestru: se referă la transporturile de mărfuri și călători în trenuri de (foarte) mare viteză.

Mai precis, este vorba despre Hyperloop – un concept de transport pentru secolul XXI, pe care omul de afaceri american l-a prezentat încă din 2012. De atunci și până acum, ca urmare a sumelor imense investite în cercetare și proiectare, s-a ajuns în situația în care ideea poate deveni realitate.

Fără să intrăm în prea multe detalii, Hyperloop este un tren de foarte mare viteză care folosește propulsie magnetică și se deplasează cu viteze de cca. 1.000 de km / oră prin tuburi vidate.

Evident, pentru a funcționa, trenul Hyperloop necesită o infrastructură specială, iar asta are nevoie de alte investiții, cifrele fiind uriașe. Deloc surprinzător, statul (american) s-a considerat prea sărac pentru o susține această acțiune așa că a permis uneia din firmele lui Musk să înceapă lucrările pentru un prim traseu între New York și Washington.

De ce comentez această știre ? Pentru că felul în care un guvern colaborează cu o companie privată poate fi un bun exemplu și pentru autoritățile din țara noastră.

Trebuie spus că România este printre puținele țări europene în care nu există trenuri de mare viteză și nici preocupare pentru implementarea lor. Doar Bulgaria și Ungaria nu dispun de acest mijloc de transport, dar fiecare din teritoriile naționale respectiva au o suprafață cu mult mai redusă decât a României.

În acest context, ce împiedică guvernul de la București să implice companii private astfel încât într-un interval de timp rezonabil trenurile de mare viteză să devină o realitate în transportul feroviar românesc ?

Vă spun eu: nimic ! Sau mai bine spus, nimic altceva decât voința politică. Sigur, nu mă aștept la o astfel de abordare de la guvernul Dăncilă. În schimb, viitorul guvern are obligația de a căuta și găsi soluția prin care să renunțe la monopolul pe care îl deține în construcția și administrarea infrastructurii de transport și totodată pentru a face loc capitalului privat. Rezultatul nu poate fi decât bunăstarea cetățeanului, fără pierderi colaterale.