Boicotul electoral a fost folosit de Traian Băsescu și – după cum ne aducem aminte – l-a ajutat într-un moment de cumpănă: deși 7,5 milioane de români i-au dorit demiterea, omul a rămas în funcție pentru că nu s-a îndeplinit condiția prevăzută de lege, respectiv o prezența la de peste 50 % din populația cu drept de vot.
În acest fel, o voința majoritară, exprimată de câteva milioane de oameni a rămas fără obiect printr-un tertip legal: prezența la vot a fost de 8,5 milioane și nu 9,2 cât ar fi fost necesar pentru validare.
A mai trecut o etapă electorală și iată, îndemul la boicot electoral revine și are același scop: invalidarea părerii unei mase de oameni, folosindu-se un tertip inclus în lege, respectiv o anumită prezența la vot.
Unul dintre efectele acestei atitudini este și îndepărtarea oamenilor de mecanismele democrației care se bazează pe utilizarea votului. Mulți dintre cei care au votat la referendum pentru demiterea lui Băsescu au tras concluzia că votul lor a fost inutil, că procesul electoral este doar o pierdere de timp și de bani, etc.
Așa că nu trebuie să ne mai mirăm când unii se pișă pe el de vot, iar alții cică ar vota, dar n-au cu cine …
Probabil că nu este departe momentul în care vor mai vota doar membrii de partid, ei fiind și singurii interesați de rezultate.
E normal sa se intample asa. Votul a ajuns doar un instrument care sa justifice ascensiunea la putere a unora foarte bogati care promit multe si nu fac nimic sau fura si cam atat…
ApreciazăApreciază
daca votul nul ar conta, atunci poate ca si boicotul ar fi mai mic
ApreciazăApreciază