De ceva timp, PSD se tot rățoiește la BNR și somează conducerea că trebuie să folosească rezerva valutară a României pentru a domoli creșterea cursului euro / leu. Propagandiști, formatori de opinie, pesediști de toate felurile împărtășesc fără să cârtească (și fără să gândească) viziunea monetară a liderului suprem.

Și totuși, o astfel de acțiune ar fi doar o tâmpenie inutilă, pentru că deprecierea leului nu se întâmplă din cauza BNR ci din cauza politicilor imbecile promovate de guvern. Mai precis, dacă Banca Națională și-ar folosi rezerva valutară ca să intervină pe piață, banii puși deoparte se vor epuizata și după o relativă calmare, deprecierea leului va continua, probabil într-un ritm și mai alert. Repet, ce se întâmplă acum cu cursul euro / leu, nu este o chestiune de politică valutară ci doar efectul proastei guvernări care – este inevitabil ! – produce efecte.

Prin urmare, pe scenariul dorit de PSD și specialiștii lor de carton, am rămâne atât fără rezervă valutară cât și cu un curs expus la creșteri necontrolate. Totul în numele populismului deșănțat practicat de actuala guvernare încă din prima zi.

Ca să fiu mai sugestiv, respectarea pretenției liderilor pesediști ar semăna cu acțiunea unui gospodar fără minte care încearcă să-și adape calul dintr-un jgheab îngăurit: oricât de multă apă s-ar munci bietul de el ca să toarne în jgheab, aceasta se va scurge fără ca scopul să fie atins, iar calul va muri de sete.

Ce-i de făcut ? Foarte clar: înainte de orice altceva, trebuie astupate găurile, pentru ca apa să rămână în jgheab. Doar după această elementară acțiune se poate aduce apa.

Așa și cu cursul: înainte de orice altceva, guvernul trebuie să oprească pierderile din economie pentru a permite stabilizarea cursului. Că de revenire, nu cred că mai poate fi vorba.