Încă un copil a murit după ce a căzut în haznaua din curtea unei unități de învățământ. Directorul școlii a fost demis – probabil pentru a se da satisfacție opiniei publice deși în mod normal ar trebui cercetat în ce fel indolența sa a contribuit la pierderea unei vieți.

Din păcate, astfel de evenimente dureroase se petrec cu o frecvență nefirească pentru o țară care pretinde în mod mincinos că este civilizată și europeană. O fi civilizată, dar în câteva enclave izolate și alea din ce în ce mai puțin populate. Cât despre europenism, el este mai degrabă o realitate geografică decât o realitate socială.

*

Cu mai bine de un an în urmă (ianuarie 2018), ministrul învățământului din acea vreme (dl. Liviu Marian Pop), aducea la cunoștința opiniei publice că în România încă mai există 2.418 unități școlare având un așa-zis grup sanitar în exteriorul clădirii. Dintre aceste școli ocolite de minima civilizație pe care o presupune alimentarea cu apă și existența unei canalizări, nu mai puțin de 41 se găseau în județul Dolj.

Iată de ce, cuprins de o curiozitate firească, am vrut să aflu dacă în anul care a trecut (suntem deja în 2019), în județul nostru a existat vreo preocupare pentru a se corecta această situație. Prin urmare, am adresat o întrebare Inspectoratului Școlar Județean, o instituție aflată de mulți ani sub autoritatea PSD-ului local.

Din răspunsul venit în exact 30 de zile, am aflat ceea ce bănuiam deja, respectiv că în județul nostru nu a existat nicio preocupare pentru haznalele din incinta unităților de învățământ. Mai precis, sub autoritatea PSD-ului, din 41 de școli și grădinițe cu hazna în curte, după un an de străduințe … mai avem exact 41. Cum s-ar spune, implicare zero. Întâmplător sau nu, una dintre cele 41 de unități se găsește chiar în municipiul Craiova, în cartierul Popoveni. Pentru cine vrea să consulte lista primită de la Inspectoratul Școlar, iat-o mai jos.

O altă întrebare pe care către același inspectorat se referea la situația avizelor emise de către Direcția de Sănătate Publică pentru școlile din județ. De această dată, răspunsul instituției este halucinant: cică pentru numărul și lista respectivelor școli și grădinițe, să întreb la DSV, sugerând că ei, Inspectoratul Școlar Județean, nu au cunoștință despre așa ceva (vezi foto de mai jos). Așadar, dacă nu-i vorba despre nesimțire, cu certitudine, este vorba despre incompetență. Dar ambele însușiri sunt reguli de bază la PSD Dolj …

*) WC – este un acronim de la Water Closet, adică un closet înzestrat cu o alimentare cu apă. A fost inventat în 1596 de un britanic, sir John Harrington. De atunci au trecut câteva sute de ani, dar pentru județul Dolj nu a contat în niciun fel.