Zilele trecute, Ludovic Orban a facut o declarație cu mult bun-simț fiscal, respectiv că cei care lucrează în IT ar trebui să nu mai beneficieze de o impozitare preferențială. Cine vrea să o citească, click aici.
Primii care au sărit ca arși au fost PSD-iștii: firește, își apără „creația”. Deloc întâmplător, acestora li s-au alăturat și cei de la Pro-România, prin vocea Ioanei Petrescu, fost ministru de finanțe într-unul din guvernele lui Ponta.
Până aici, nimic de mirare. Una dintre pietrele de temelie ale socialismului este impozitarea preferențială, motivată fie prin lupta de clasă, fie cu argumente mai contemporane, cum ar fi utilitatea socială a anumitor categorii profesionale, așadar este cât se paote de normal ca lideri ai partidelor socialiste să apere unul dintre principiile lor.
Mirările mele au apărut când corului pesedisto-pontist li s-au alăturat o sumedenie de simpatizanți USR+. Care să fie motivul ? Dacă este vorba doar despre iritările lor față de Ludovic Orban, pot să-i înțeleg: președintele PNL și-a condus partidul către o victorie istorică în alegerile pentru Parlamentul European, iar dânșilor nu le prea convine faptul că electoratul a legitimat liberalii în poziția de lider al opoziției. În orice caz, sper că această atitudine nu este determinată de orientarea lor către stânga sau de împărtășirea de valori comune cu socialismul contemporan, deși mustește din mai toate postările lor.
În plus, unul dintre cele mai frecvente reproșuri care i s-au făcut lui Orban cu această ocazie, se referă la absența unui program PNL cu privire la măsurile ce ar trebui luate în economie, lucru complet neadevărat.
Iată de ce, închei acest articol inserând cele 22 de măsuri propuse de senatorul Florin Cîțu, vicepreședinte PNL.
- Demiterea conducerilor tuturor instituțiilor de stat care, prin puterea statutului lor, ar fi trebuit să nu acționeze politic in economie- de ex. ASF, ANAF, CNSP, etc.
- Înghețarea tuturor programelor de subvenții (de la buget) și ajutor de stat până la finalizarea unei analize care să demonstreze daca banii cheltuiți de la buget au randament pozitiv în economie.
- Reducerea taxelor pe forța de muncă – forța de muncă este suprataxată în guvernarile PSD+ALDE+UDMR. Taxarea echitabilă a factorilor de producție.
- Introducerea principiului 85/15, adică numărul angajaților din sectorul bugetar să nu reprezinte mai mult de 15 % din totalul angajaților din economie.
- Cotă unică de impozitare.
- Eliminarea supraaccizei la combustibil.
- Eliminarea suprataxării pentru contractele part-time.
- Eliminarea CAS la alte venituri decât veniturile din salarii.
- Eliminarea TVA-ului defalcat.
- Eliminarea suprataxării în sectorul energie.
- Eliminarea restricțiilor care fac imposibilă determinarea prețurilor de piață în sectorul energie.
- Eliminarea restricțiilor care fac imposibila determinarea preturilor de piață, în sectorul financiar-bancar.
- Eliminarea suprataxării în sectorul comunicații.
- Eliminarea suprataxării în sistemul financiar-bancar.
- Eliminarea suprataxării utilitati publice.
- Eliminarea cerinței care impune creșterea capitalului social pentru administratorii pilonului II de pensii.
- Eliminarea impozitului pe dividende.
- Eliminarea impozitării cifra de afaceri.
- Eliminarea condițiilor impuse de ANAF companiilor care cer să devină plătitor de TVA. Companiile să devină platitor de TVA imediat, pe baza unei cereri simple.
- Eliminarea taxelor și comisioanelor pentru eliberarea de documente oficiale (inclusiv CI, pasapoarte, carnet de conducere etc) cetățenilor romani în tara și în străinatate.
- Eliminarea, pentru o perioada de 5 ani, a tuturor restrictiilor la importul de forța de muncă calificată și necalificată.
- Eliminarea restricțiilor la importul de tehnologie din UE, UK și SUA, în special în domeniile sănatate și educație.