În imediata vecinătate a Colegiului Frații Buzești din Craiova se găsește o bază sportivă. Nu este foarte mare (cca. 8.000 mp.) dar are două săli de sport, terenuri de tenis, teren de minifotbal / handbal, etc.

Când eram elev de școală generală veneam aici pentru activitățile sportive extra-școlare. Am continuat să vin și în liceu – fiind înalt, mai înalt decât majoritatea celor de vârsta mea, fusesem cooptat, alături de alți elevi din Craiova, într-un lot destul de numeros care urma să fie pregătit pentru a face scrimă de performanță. Eu n-am continuat, dar alții au mers mai departe, ca de exemplu prietenul Felix Peșa sau fostul meu coleg de liceu Daniel Scumpieru (care a ajuns în lotul național). Chiar și așa, am continuat să frecventez baza sportivă, pentru că acolo legasem o sumedenie de prietenii și, participând la diversele activități organizate acolo, ne puteam întâlni cu toții.

Astăzi, m-am nimerit absolut întâmplător în vecinătatea acestei baze sportive de care – așa cum spuneam mai sus – mă leagă multe amintiri. Din nefericire, ce se vede acum acolo nu este doar o palidă imagine a ceea ce a fost odată, ci mult mai rău: gunoaiele sunt prezente peste tot, vegetația este crescută anapoda, parcarea – atât cât a mai rămas din ea – este năpădită de noroaie, zidurile sunt degradate și vandalizate cu felurite inscripții … Trist, extrem de trist !

Foto 1. Gunoaie și vegetație crescută anapoda în spatele porții …
Foto 2. Fostul panou de baschet, răsturnat într-un colț al terenului și lăsat să ruginească …
Foto 3. Un element din fostele gradene ale terenului de handbal.
Foto 4. Baracă de tablă, construcție improvizată. O avea autorizație de construire?
Foto 5. Una din zecile de grămezi de gunoaie.
Foto 6. Parcare ! Pentru salariați ? Pentru părinți ?
Foto 7. Intrare zăbrelită. Ferestrele așișderea. De ce ?
Foto 8. Fațadă vandalizată …

Ne place să vorbim despre sprijinul acordat sportului ? Despre performanțele sportivilor români ? Ne place când stegul României este ridicat pe catargul campionatelor de tot felul ? Da, de fiecare dată, răspunsul este da.

Și atunci, de ce nu ne place ca o această bază sportivă să fie curată, primitoare, utilă ? Crede cineva că există copii care să se bucure de condițiile oferite acolo ? Care, de dragul sportului, să înfrunte gunoaie, mizerie, degradare ? Eu cred că nu ! Dimpotrivă, sunt convins că felul în care arată baza sportivă și condițiile pe care le oferă, determină părinții să-și țină copiii deoparte.

Pe de altă parte, sunt la fel de convins că există și soluții imediate: baza sportivă aparține de Ministerul Tineretului și Sportului, care, după cum bine știm, îl are în frunte pe Ionuț Stroe, craiovean și deputat de Dolj.

Așadar, dle. Ionuț Stroe, vă rog public să vă îndreptați atenția și către acest loc aflat în centrul Craiovei. Sunt sigur că, dacă vreți, puteți găsi foarte repede un om gospodar care să redea bazei sportive strălucirea pe care o merită.

Hmm ? Ce zicieți dle. Stroe ? Încercați să faceți ceva pentru sportul doljean?