În prezența unei liote de demnitari, președintele Iohannis a lansat astăzi „Forumul educației financiare” un program care vizează educația economică și financiară, mediul de afaceri, bla, bla…

Pretenția președintelui de a contribui la creșterea nivelului de educație al românilor este, de bună seamă, deplasată. Nu doar pentru că același personaj politic se laudă de mulți ani de zile cu programul „România Educată” în care rezultatele vizibile sunt creșterea analfabetismului funcțional al absolvenților români la cote fără precedent. Nici pentru că el însuși nu pare să înțeleagă vreo iotă din mecanismele economiei și finanțelor, situație care ne lovește pe toți prin deciziile proaste luate de el și de colaboratorii lui.

Mai grav decât cele de mai sus mi se pare faptul că președintele promovează de la înălțimea funcției sale minciuna, ipocrizia, înșelătoria. Când primul ministru este un plagiator dovedit, când o instituție de prim rang a statului român (mă refer la CCR) acoperă și legalizează hoția intelectuală a plagiatorilor, când spui vorbe mari despre mediul de afaceri, disciplină financiară, investiții, iar lângă tine stă șeful ASF, instituția aia care nu a mișcat un deget în timp ce piața de asigurări o lua razna, ei bine, într-o astfel de situație poți înțelege că statul român este definitiv capturat.

Am ascultat discursul președintelui și am constatat că este împănat cu vorbe mari și mesaje înălțătoare. De fapt, este apă de ploaie, ca toate celelealte…

Zice Iohannis că ne propunem „să realizăm reforme și investiții de anvergură, care să genereze valoare adăugată și bunăstare”, dar mediul de afaceri este viciat de corupție și de o legislație incoerentă, îndreptată împotriva capitalului.

Arătăm cu degetul spre „criza economică care ne-a prins nepregătiți în planul finanțelor publice, cu cel mai mare deficit din Uniune în 2019”, dar invităm la guvernare autorii deficitului și le dăm pe mână tocmai Ministerul de Finanțe.

Ne plângem de creșterea deficitului bugetar, dar susținem măsuri populiste care se finanțează exact din creșterea acestuia.

Lăudăm universitățile care „au fost și rămân deschizătoare de drumuri, cu rol decisiv în formarea competențelor pentru noile generații”, dar promovăm plagiatorii și impostorii în poziții de decizie în stat.
Iată de ce, la încheierea discursului, putem înțelege că, dincolo de obișnuitele gogoși prezidențiale, Iohannis nu oferă nimic. Nicio idee, nicio speranță…

P.S. În fotografie (luată de pe site-ul Președinției României) mai apar Nicu Marcu, președintele ASF, un personaj dubios, beneficiarul unui CV-ul confecționat pe comandă, ca să corespundă la feluritele însărcinări venite de te miri unde. A scris despre el Valeriu Nicolae, nu mai scriu și eu.

În centru, Bogdan Neacșu, președintele CEC Bank. Nu i-am găsit CV-ul, dar știm că este beneficiarul celui mai mare salariu dintr-o entitate aflată în proprietatea statului român: 30.000 de euro pe lună.