Putin este bătrân, mai bătrân cu douăzeci de ani decât era Hitler când a început războiul, iar asta îl face să înțeleagă că succesul pe care îl viza în Ucraina este din ce în ce mai departe și – cel mai probabil – nu mai poate avea nicio astfel de bucurie în timpul vieții sale.

După eșecul de pe front, toată influența pe care o mai poate exercita bietul de el se reduce la șantajul bazat pe gaze și petrol la care se adaugă și amenințările (din ce în ce mai dese) cu atacul nuclear.

Din fericire, lumea occidentală dovedește că are capacitate de răspuns: mai ales cu ajutorul american, dar și cu cheltuieli suplimentare, stocurile de gaze vor fi suficiente pentru iarna viitoare, chiar dacă nu a fost decât un an la dispoziție pentru pregătire. Prin urmare, Putin trebuie să se pregătească pentru un nou eșec și să constate că Europa se va descurca și fără gaz rusesc.

După aceste două mari rateuri, ce-i mai rămâne bătrânelului? Doar amenințarea cu arma nucleară. Așa că ne punem întrebarea: va avea curaj Putin să facă un atac nuclear?

Omul este suficient de inconștient (a dovedit asta chiar începând războiul cu Ucraina), și-a trăit viața, ar rămâne în istorie ca fiind cel care a declanșat primul război nuclear, crede că are mai multă putere decât americanii, etc. Deci un atac nuclear pornit de Putin nu trebuie exclus, mai ales că în anturajul de la Kremlin nimeni nu are curajul să i se opună sau să-l contrazică.

Oricum, șansele pentru o astfel de nenorocire sunt mici. Dar nu pentru că la Moscova ar exista umanism sau viziune, ci mai ales pentru că Putin, așa inconștient cum este când discută despre „binele poporului”, este pe deplin conștient de consecințele care îl privesc în mod direct. Pentru că riposta NATO va fi imediată și complet distrugătoare și nu va viza doar Rusia, ci și propria lui persoană.

Și, oricâtă risipă de fantezie aș face, nu-l văd pe Putin să  accepte că nu doar el, ci mai ales toți ai lui vor fi hăituiți și vânați unul câte unul pe modelul aplicat celuilalt mare terorist, Osama.