Blogul lui Buzatu

Discuții libere despre lucruri care ne interesează

Regulile dialogului civilizat

De multe ori discuțiile și comentariile la articolele postate de mine o iau razna într-o manieră foarte neplăcută. Sunt nenumărate exemple în care unii se insultă pe alții, din nefericire utilizând și termeni total nepotriviți. Alții postează comentarii ce nu au legătură cu subiectul discuției. Sunt și dintre cei care – în numele ideologiei lor – devin agresivi la adresa celorlalți.

Pentru toți aceștia, propun mai jos un set de reguli de conversație. Nu sunt o creație proprie, dimpotrivă, le-am împrumutat de pe un site ce le prezintă a fi Regulile polemicii civilizate stabilite de Oxford University în 1890. Indiferent dacă provin sau nu de acolo, mi s-au părut a fi excelente, deci vă rog pe toți să le respectați.

Totodată, precizez că voi șterge acele comentarii ce nu vor respecta aceste reguli.

*      *      *

În orice polemică ştiinţifică, socială sau politică, discuţia trebuie să se rezume la schimbul de idei şi numai la acele idei care au contingenţă cu problema respectivă;

Părţile aflate în polemică folosesc drept argument fie teorii ştiinţifice, fie fapte concrete din realitate care sunt relevante în ceea ce priveşte problema discutată;

Părţile nu au dreptul să aducă în discuţie caracterul, temperamentul sau trecutul adversarului, deoarece acestea nu confirmă validitatea ideilor pe care le susţin;

Părţile nu au dreptul să pună în discuţie motivele care determină atitudinea ideatică a adversarului, deoarece aceasta abate discuţia de la problema în sine;

Etichetarea adversarului prin menţionarea şcolii de gândire, clasei sociale, organizaţiei profesionale sau partidului politic din care acesta face parte constituie o încălcare a regulilor polemicii şi dezvăluie slabiciunea lipsei de argumente.

Într-o polemică civilizată contează numai argumentele invocate de adversar ca individ şi nu ca membru al unei şcoli sau organizaţii. Nu ai dreptate pentru ca esti gânditor materialist, patron sau laburist, ci numai daca argumentele tale sunt convingatoare sau nu.

Anunțuri

2 gânduri despre „Regulile dialogului civilizat

  1. Foarte frumoasă această pagină de reguli. Observ cu bucurie că pe WordPress.com (nu pe WordPress.org) sunt oameni de o calitate superioară aşa ca dumneavoastră.

    Aceste regulile ale unui dialog civilizat ar trebui să existe postate la mare cinste pe orice blog.

  2. ar fi bine daca s-ar aplica reguli de bun simt, dar reusita in Romania se bazeaza pe tupeu adica pe acea formula care impune prin forta si nu prin argumente ale realitatii.
    revenirea la bun-ul simt este de fapt o revenire la etica si morala si este intre altele principala cerinta a unor amarati aflati in piata Universitatii care vor un singur lucru sa poata duce un trai decent cinstit si corect.
    Minciuna, hotia si tupeul incep sa fie refuzate de cetatenii Romaniei care si-ar dori sa poata avea argumente concrete pentru fi mandri ca sunt Romani.
    Ceva vreme oameni de bun simt vor cere pasnic celor cu tupeu sa plece dar daca totusi se vor incapatana bazati pe marele lor tupeu atunci vor face ceea ce reclama bunul simt ‘ vor scapa de ei prin aceleasi mijloace prin care s-au intronat adica prin forta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: