De câteva zile îmi este dat să aud tot felul de teorii care mai de care mai „bine” fundamentate cu privire la devierea ideologică şi doctrinară a Partidului Naţional Liberal. Evident, este vorba despre decizia de a îl susţine pentru turul II al alegerilor prezidenţiale pe Mircea Geoană împotriva lui Traian Băsescu. Aceste acuze vin – cum altfel ? – chiar de la Traian Băsescu şi de la susţinătorii săi. Aceiaşi care acum un an de zile nu au avut nicio problemă în a constitui şi în a preamări defuncta coaliţie. De ce ei aveau dreptul să se asocieze cu PSD şi altcineva nu ? – este o întrebare la care niciun portocaliu nu reuşeşte să dea vreun răspuns. În locul lor, avem parte doar despre interminabile discuţii despre dreapta românească, sau explicaţii docte despre liberalism, pe care culmea – cei care ni le administrează uită că stau cu trandafirul socialist lipit pe frunte.
Până una-alta, este foarte clar că susţinerea pe care PNL o va acorda lui Geoană porneşte de la respectul unor principii cât se poate de liberale precum menţinerea cotei unice sau scăderea taxelor şi impozitelor.
Însă discuţia noastră nu trebuie să rămână în zona dezbaterilor doctrinare. Nu pentru că eu nu cred în liberalism ci pentru că nu cred o iotă din ce spune Băsescu şi acoliţii lui.
Dar, pentru a descrie mai precis ce ni se întâmplă, am să dau un exemplu din istoria nu prea îndepărtată: Ialta, februarie 1945. Cel de al doilea război mondial nu se sfârşise, iar reprezentanţii celor mai puternice state combatante luaseră hotărârea de a colabora. Evident, fiecare dintre naţiunile participante la Ialta avea interese politice şi chiar teritoriale diferite. Dar aveau şi un interes comun: sfârşitul războiului şi eliminarea lui Hitler din calitatea de conducător al Germaniei. Aşa cum ştim acum, negocierile au fost dificile, dar într-un final s-a ajuns la un acord. Nu vreau să intru în prea multe amănunte, dar istoria consemnează că războiul a luat sfârşit câteva luni mai târziu. Acel acord şi aplicarea lui nu a împiedicat niciodată Statele Unite să renunţe la valorile sale, bazate pe libera circulaţie a capitalurilor, democraţie, alegeri libere, etc., după cum nu a împiedicat nici Uniunea Sovietică să-şi promoveze mai departe socialismul, chiar şi în alte ţări decât a lor. În schimb, aşa cum spuneam mai devreme, războiul a încetat şi în urma acelui deznodământ, Europa a trecut la reconstrucţie.
Aşa că, celor care continuă să-l mai susţină pe Băsescu cu argumente de doctrină, le spun doar că omul lor nu este decât un Hitler mai mic, pe care – nu mă îndoiesc, coaliţia îl va izgoni de la putere. După aceea, ţara va reveni la normal iar partidele politice îşi vor vedea liniştite de doctrină: PNL la dreapta, PSD la stânga, iar PDL în istorie.
D-le Horatiu Buzatu, printre anomaliile prezentului, trebuie sa constat si „luminita de la capatul tunelului”: aceea ca cine greseste, plateste – un principiu al dracului de bine implementat in societatile vest-europene cu traditie. Eu nu doresc sa fac nicio polemica cu dumneavoastra. Nici chiar cand imi dati lectii despre parlamentul american. Sincer, nu am intrat in detaliul parlamentarismului american pentru ca politica nu ma mai intereseaza de nicio culoare (de cca.2 ani) dar ca fapt divers, sa stiti ca la nivelul meu superficial, va spun ca cele doua camere ale parlamentului american au atributiuni complet diferite – nu ca parlamentul romanesc iliescian pe care l-ati activat cu succes, de multe ori facand mai multa galagie decat fapte concrete. Dar stati linistit, nu sunteti singurul iar Romania este astazi pe penultimul loc in Europa, datorita halului in care a evoluat clasa politica in care ati facut / faceti parte.
Ca fapt divers, fiecare partid are oamenii sai. Dupa cum ii are, asa detin locul in politica. Sper ca nu faceti parte din tagma celor care spun ca „strugurii sunt acri” pentru ca nu ajung sa ii culeaga … Daca este sa analizam la rece, politicienii PD-L mentionati de dumneavoastra au performante de neegalat: Basescu a castigat cam tot ce a putut sa castige prin alegeri uninominale, tragand dupa el un partid care a ajuns pe primul loc in parlament, un loc traditional ocupat de stanga comunista psd ; Stolojan, un economist-bancar de marca recunoscut international si un premier care in timpul sau, a creeat un buget asa de corect incat in timpul mandatului sau nu a suferit nicio rectificarte bugetara – un unicat intre premieri ; Elena Udrea, o blonda care a contrazis bancul cu blonde pentru ca a performat in cariera ei de avocat. Apropo: Elena Udrea parca a fost membru PNL, si nu ati privit-o atunci asa cum o priviti acum. Daaaarrrrr ce vedem in PNL, partidul de suflet al dumneavoastra? In primul rand, o sageata cu miros de petrol; un mascarici ordinar / figurant care a fost parca muzeograf / bibliotecar, si care s-a afisat in turul doi al prezidentialelor cu trandafirii rosii psd … ; un altul betivan, ministru… care a lovit cu masina pe trotuar un pieton si care da telefoane la pres. Basescu sa-l scape. Si exemplele ar putea continua cu caltabosul, cu ministrul care nu a cunoscut cate stele are U.E., etc. Nu le dau nume pentru ca i-as considera importanti si trebuie ca cei enumerati de mine sa ocupe locul negru al uitarii istorice. Ce mai inseamna PNL? INTERESUL PERSONAL. Hai sa ne uitam la PNL-Dolj: frati cu PSD in C.J., cu Mogos ditamai vicepresedinte – sper ca il mai stiti, e vorba de acela care a furat arhiva PNL-Dolj in 2007 si cred ca nu sunteti strain de furtul acesteia … Deci d-le Horatiu Buzatu, este bine ca sunteti acum unde sunteti si ca nu mai faceti parte din parlament. Aaaaa, era sa uit ca acel mascarici-muzeograf-bibliotecar al PNL nici macar nu a fost in stare sa castige alegerile in colegiul lui, iar dumneavoastra parca ati fost si mai penibil in colegiul dumneavoastra. Hai sa fim corecti d-le Horatiu Buzatu in al 14-lea ceas si sa nu ne mai impiediecam pentru ca nu am vazut barna din fata nasului.
ApreciazăApreciază
Pentru Vasile Angelescu:
Nu doar eu aveam alte opinii referitoare la Băsescu, ci chiar PNL în întregul său. E bine să nu uităm că în 2004, Băsescu a ajuns preşedinte cu aportul de necontestat al liberalilor. Poate că mai târziu a fost un defazaj, în sensul că am susţinut mai mult decât era cazul. Dar mi-am asumat greşeala şi am plătit pentru ea.
Legat de alianţe, am să mai spun încă o dată: asocierea PNL cu PSD este rezultatul aplicării unor principii politice corecte – aşa cum au fost, la vremea lor şi cele care au stat la baza alianţei PNL – PD. Privindu-i pe Băsescu, Stolojan, Elena Udrea sau alţii ca ei vorbind despre valorile dreptei cu trandafirul socialist pe siglă, am imaginea lipsită de orice echivoc a demagogiei şi a minciunii cronice.
Pe de altă parte, puţin studiu nu strică domnule Anghelescu ! Până atunci am să vă dau eu o informaţie: Parlamentul American – sau Congresul, cum i se spune acolo – este bicameral ! Ca şi în România, există o cameră superioară – Senatul şi o cameră inferioară – Camera Reprezentanţilor. Mai mult decât atât: cu trei-patru excepţii, fiecare stat american are la rândul său un parlament bicameral.
ApreciazăApreciază
Evident ca intrebari legate de guvernarea PD-L si PSD sunt tardive si subiective. Imi pare rau ca pana in 2007, dl. Buzatu avea alte opinii referitoare la actualul presedinte… Dar se pare ca „amnezia” selectiva nu are legatura cu varsta … Este corect oare sa ne intrebam daca era oportun ca PD-L sa guverneze cu PSD? Care a fost raspunsul PNL in 2008 la propunerea PD-L? NU, NU si iarasi NU. A spus NU conducerea PNL nu si membrii obisnuiti PNL sau electoratul PNL. Dar asta este altceva … Este corect sa raportam evenimentele de acum cu cele din perioada interbelica? Daca da, care o fi opinia Bratienilor cand asa zisii urmasi ai PNL de astazi, bat palma cu PSD intr-un mod descalificabil, fara a tine cont de principii si doctrina? Nu cumva Bratienii sunt intorsi in mormant? Pana una, alta, SUA are o singura camera in „parlamentul” sau, cu acelasi numar de parlamentari ca parlamentul romanesc dar care servesc pentru o tara de 10 ori mai mare decat Romania… Pentru ce ne comparam? Pentru demagogie ieftina sau pentru discutii de dragul discutiilor?
ApreciazăApreciază
Au trecut 5 ani de zile” tigancilor imputite” si „gaozarilor”, de cand intr-o “revolutie” a constiintei multi dintre noi am decis sa votam pentru un presedinte diferit ca trasaturi politice fata de cei care se prezentasera timp de 15 ani. Din pacate am votat doar un presedinte nu si un OM. Romanii sunt un popor de cetateni din pacate putini dintre acestia sunt si oameni…
ApreciazăApreciază
mare dreptate ai draga horatiu (pilu……) as always
ApreciazăApreciază
Corect comentariu. Geoana Presedinte !
ApreciazăApreciază