Trebuie să recunosc că Lăzăroiu și-a construit foarte bine știrea de ieri. A folosit cuvinte cheie interesante, precum: sondaj, USL, peste 60 %. Apoi le-a ambalat frumos în celebra expresie: am o veste rea și una bună …

Deloc surprinzător, agențiile de știri, televiziunile, ziarele și în general toată media s-au repezit să dezbată tema propusă de ministrul portocaliu: da, USL are 60 % într-un sondaj, dar este vorba de un sondaj făcut printre dosarele de ajutor social, fraudate în 60 % dintre primăriile conduse de primari PNL, PSD și PC.

Riposta opoziției a fost atât de anemică încât nu am văzut-o consemnată mai nicăieri: nici în buletinele de știri radio sau TV, nici în materialele publicate de ziare.

Și totuși, dacă ieșim din termenii propuși de dl. Sebastian Lăzăroiu și acordăm puțină atenție cifrelor propuse chiar de domnia sa , vom observa câteva lucruri interesante !

În primul rând, se cuvine să observăm că cele 1179 de dosare ce conțin fraude au fost găsite într-un total de 3977 de dosare. Altfel spus, 29,6 % din dosarele verificate au probleme. Este o cifră aiuritoare, ce reflectă totala incompetență din Ministerul Muncii, instituția care coordonează și bugetează acordarea de ajutoare sociale. În plus, nu mă îndoiesc că dincolo de aceast procent, în zecile de mii de dosare cu probleme ce îi corespund la nivel național, vom găsi cazuri clare de corupție, deturnări de bani publici, falsuri în documente și înscrisuri.

În al doilea rând, fraudele cu dosare de ajutor social sunt uniform distribuite peste toată clasa politică. Din cele 1179 de dosare ce conțin presupusele fraude, 32 % provin din primării PSD, 26 % din primării PNL, 28 % PDL și evident, 5 % din primării PC. Cum până la 100 % mai lipsesc nouă procente, mă aștept să găsim acolo și primării PNȚ-CD, PRM sau chiar independenți de-ai domnului Oprea !

În al treilea rând, domnul ministru nu a anunțat ce măsuri pregătește după ce a luat urma unei asemenea grozăvii. Dânsul s-a limitat în a înșira constatările sondajului său, dar nu a dat vreun semn că ar dori să curme răul pe care l-a constatat. Dimpotrivă, mă aștept ca organele de control să folosească situație pentru a determina schimbarea opțiunilor politice a primarilor în cauză. S-au mai văzut cazuri …

Din nefericire, folosind un procedeu specific prestidigitației, Lăzăroiu a reușit să abată atenția de la adevărata semnificație a cifrelor și să facă aproape neobservată incompetența tuturor miniștrilor lui Boc ce l-au precedat în funcție și care de ani de zile tolerează ca circa o treime din dosarele de ajutor din România să fie fraudate.