2011 PMR

Iată o fotografie făcută zilele trecute pe Valea Jiului, undeva între Petroșani și Deva.

Privind secera și ciocanul de pe rambleul căii ferate, mă gândeam că felul în care evoluează (sau involuează) societatea românească nu este întâmplător. Peste tot sunt nostalgici după vremurile trecute, chiar și în Germania există oameni care mai suspină după Hitler, deci e normal ca și în România să mai fie destui cei care plâng de-a binelea după Ceaușescu.

Și totuși, există diferențe … în Germania doar suspină și din când în când mai organizează câte o manifestație, atent supravegheată de poliție. În România, nostalgicii au un statut aparte, căci sunt încurajați nu doar de președintele în exercițiu care nu se sfiește să-l laude pe Ceaușescu, ci după cum se vede în imaginea de mai sus, pot să admire pe marginea drumului însemnele comunismului.

Îmi aduc aminte că în 2004, după ce am devenit consilier județean, am cerut ca de pe peretele recepției Hotelului Parc (aflat în proprietatea CJ Dolj) să fie îndepărată o tapiserie care reproducea un tablou celebru înainte de 1989, despre grevele de la Grivița din 1933. Mi s-a răspuns cu nonșalanță că este o operă de artă (hm!) deci nu poate fi vorba de acceptarea unei astfel de propuneri. Din fericire, după multă muncă de convingere și amenințări atât dintr-o parte cât și din cealălaltă, tapiseria a fost făcută sul și dusă în depozit, „în așteptarea unor vremuri mai bune” după cum mi s-a spus.

În ce privește secera și ciocanul din Valea Jiului cred că nu există preocuparea pentru a se aduce cuvenita corecție, altfel îmi este extrem de greu să înțeleg cum de au rezistat acolo timp de 21 de ani ! Sunt convins că în Germania post-Hitler, nu ar fi fost posibil ca zvasticile să decoreze marginile drumului sau capetele de pod !

În România nu doar că este posibil ci mai mult: probabil că se vor găsi nenumărate explicații pentru ce însemnele comunismului trebuie păstrate și pe mai departe acolo: sau nu sunt bani pentru asta, sau nu este momentul, deoarece avem preocupări mai serioase, sau este imposibil căci nu ne permite protecția muncii, sau poate că nu va fi admisibil deoarece inscripția este văzută ca o operă de artă …